Nedjelja, 5 svibnja, 2024

U utorak prvi dan mjeseca ramazana

Preporučeno

Prvi dan mjeseca ramazana i početak posta je u utorak, 09. jula 2013. godine. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovogodišnji mjesec ramazan ima 30 dana i završava se u četvrtak 08. avgusta 2013. godine kada nastupa Ramazanski bajram.

dzamijaRamazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur’anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca ramazana realizirat će brojne aktivnosti koje, pored ostalog, uključuju posjete džematima i druženje s džematlijama, održavanje prigodnih predavanja i programskih sadržaja povodom mubarek noći.

(Source)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas