Subota, 4 svibnja, 2024

Odgođeno izjašnjavanje o zakonu o JMB za sedam dana

Preporučeno

Savjet ministara BiH saopštio je da je odgodio do naredne sjednice, koja će biti održana za sedam dana, izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Savjet ministara BiH danas je jednoglasno utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata i izmirivanja obveza po osnovi indirektnih poreza.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Izmjenama Zakona stope zatezne kamate na neizmirene obaveze po osnovi indirektnih poreza smanjuju se na dnevnoj osnovi sa dosadašnjih 0,06 odsto na 0,04 odsto, a istovremeno se smanjuje iznos naknadnog tereta prinude sa deset odsto na pet odsto od dužnog iznosa, čime se žele rasteretiti privrednici i stimulisati njihov rad.

Izmjenama Zakona predloženo je da se javno, odnosno u sredstvima javnog informisanja, mogu objaviti podaci o poreskim dužnicima i njihovom dugu, jer se više neće smatrati posebno povjerljivim podatak o dospjelom, a neplaćenom dugu obveznika indirektnih poreza ako se dostavlja sredstvima javnog informisanja ili se objavljuje na internet stranici, izostavljajući identifikacioni broj za pravno lice i jedinstveni matični broj za fizičko lice.

Upravo se čita:  Zvaničnici iz RS-a optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Šmita da se obraća u ličnom svojstvu, a sve to je radila Cvijanović

Iz Savjeta ministara BiH navode da se na ovaj način želi povećati stepen odgovornosti obveznika indirektnih poreza i istovremeno uticati na jačanje poreske discipline.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dostaviće Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas