Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Vučić: Čović vidi da su Hrvati ugroženi, Dodik misli isto

Preporučeno

Imamo izvanredne odnose sa Čovićem, ovdje u Srbiji. Srbi i Hrvati u BiH, i jedni i drugi, smatraju da su ugroženi… Čović vidi da su Hrvati ugroženi i Milorad Dodik misli isto, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Srbiji je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i rekao kako bi se želio uskoro sastati s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

“Ja bih to želio i smatram da bi bilo ljekovito”, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), ocjenivši kako ekonomski odnosi između dvije države nisu loši, ali da su Srbi često i nepotrebno tema u Hrvatskoj.

“Plašim se da loši odnosi postoje, a nisu ekonomija. Čini mi se da kada postoji kriza sa nekim drugim, u Hrvatskoj izvuku Srbiju kao rješenje za svoje probleme”, rekao je Vučić.

On je naglasio i da Hrvatska u Srbiji “nije tema izbora” i izborne kampanje “niti su nam (Hrvati) tema po bilo kom pitanju, osim kada govorimo o pokušaju da uspostavimo bolje odnose i kada, uz mnogo napora uradimo što se traži od nas”.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Vučić je u tom kontekstu naveo financiranje glasila Hrvata u Srbiji “Hrvatska riječ”, obnovu kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranje muzičkog odjela u školi u Sonti, rekavši da je Srbija napravila to što se od nje traži u odnosu prema hrvatskoj zajednici.

“Sve to uradimo, a kad pitamo šta je sa Srbima u Hrvatskoj oni kažu – uvešćemo vam struju, ali možda, ako budete malo bolji. Ili nam kažu ‘Srbi vi ste agresori. A vi (Hrvati) valjda niste počinili zločin u Jasenovcu i protjerali tisuće sa njihovih ognjišta… I onda misle da vi morate šutjeti na sve to zato što netko misli da vam može držati prodike jer je u EU i NATO”, rekao je Vučić.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Srbijanski je predsjednik poručio kako je Srbiji veoma stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i istaknuo da je i “osobno u to uložio ogroman napor”. Ako je Hrvatska spremna za otvorene razgovore – da pokušamo razumijeti da jedni bez drugih ne možemo jer živimo u istom regionu.

“Mi smo spremni na otvoren razgovor, ali vi ne možete da lupite pljusku kako se okrenemo lijevo ili desno, a da se mi pravimo da se to nije desilo”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li su odnosi Srbije i Hrvatske mogućni na razini kakvi su danas odnosi Srba sa Hrvatima u BiH i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Vučić je ukazao na razliku u odnosima sa Hrvatima u BiH i sa Hrvatskom.

“Imamo izvanredne odnose sa Čovićem, ovdje u Srbiji. Srbi i Hrvati u BiH, i jedni i drugi, smatraju da su ugroženi… Čović vidi da su Hrvati ugroženi i Milorad Dodik misli isto. Da li je sasvim istinito ili ne, da mi to odavde ne komentiramo, ali oni imaju prirodnu potrebu da jedan drugog saslušaju i da se razumijju”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Komentirajući sutuaciju u regiji, Vučić je istaknuo da Srbija “podržava Republiku Srpsku i voli je”, ali “poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Uz poruku da su “Srbiji sa svima u regiji potrebni dobri odnosi”, Vučić je kao primjer naveo poboljšanje suradnje i trgovinske razmjene sa Rumunjskom, “izvanredne političke odnose sa Mađarskom”, te odlične odnose sa Grčkom i Bugarskom koju će, kako je najavio, uskoro posjetiti.

Na pitanje da ocjeni suradnji sa Crnom Gorom, Vučić je u intervjuza RTS rekao da su ti odnosi “pristojni”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas