Srijeda, 1 svibnja, 2024

Dijeta nutricioniste iz BiH zaludjela pola svijeta

Preporučeno

Ljeto je blizu, dakle s njim i sezona kupaćih kostima a vi još niste izgubili onih 5-10 kilograma viška. Vjerojatno svaki dan panično “guglate” koje dijete daju najbrže rezultate, ali nikako da se odlučite s kojom početi i koja najviše odgovara vašem dnevnom ritmu.

Zanemarite sve UN-dijete, keto dijete, mjesečeve dijete, kupus dijete i ostale, jer ako već niste čuli, liposukcijska dijeta je najnoviji trend u svijetu borbe s kilogramima, koju su mnogi celebrityji poput Jennifer Aniston i Monice Bellucci već prigrlili, piše Slobodna Dalmacija.

Da naglasimo, sama liposukcija nema velikih poveznica s ovom vrstom prehrane, osim u nazivu, koji joj je dodijeljen zbog svoje navodne efektonsti i brzine topljenja masti u organizmu.

Autor liposukcijske dijete je nutricionist Kenan Mandra iz Bosne i Hercegovine, iz firme International Health, koji tvrdi da je usavršio dijetalni program za zdravo i brzo mršavljenje. Liposukcijska prehrana uključuje vraćanje hrani koju su jeli naši preci, a to uključuje prirodne masti nađene u životinjama i biljkama. Dijeta nije stroga i ne uključuje izgladnjivanje, ali uvelike smanjuje unos ugljikohidrata.

Kenan Mandra smatra da je šećer najveći problem današnje prehrane pa se liposukcijska dijeta bazira na unosu masti i proteina, uz unos aminokiselina kroz suplemente. Tako se potiče razgradnja masti u tijelu, odnosno metabolizam koristi vlastite zalihe masti kao izvor energije.

Ako ste se ikad, a jeste sigurno, pitali zašto se debljate kad gotovo ništa kalorično ne jedete, evo mogućeg razloga. Mandra smatra da je debljanje posljedica hormonalne neravnoteže, a ne prevelikog unosa kalorične hrane. Hormonalnim disbalansom dolazi do taloženja masti i korištenja šećera kao primarnog izvora energije. Takođe, mnoge današnje namirnice sadrže umjetna bojila, sladila i aditive. Autor novog popularnog načina mršavljenja tvrdi da takvi sastojci dodatno doprinose hormonalnim poremećajima u tijelu.

Cilj liposukcijske dijete je da se zalihe masnoća u organizmu potroše u roku od 10 do 14 dana te da tako brzo i efektivno smanjimo tjelesnu težinu i vratimo hormonski balans organizma. Dozvoljene namirnice kod ove dijete su voće (svježe, sušeno bez sladila, smrznuto i u obliku nezaslađenog kompota), mliječni proizvodi poput nemasnog mlijeka i jogurta, nezaslađene sirutke, sira od obranog mlijeka i mladog sira. Uz crveno meso, nemasnu ribu i ptičje meso možete jeste i žitarice poput ječma, riže i integralnih žitarica. Od napitaka dozvoljena je voda, mineralna voda, nezaslađeni svježi sokovi od voća ili povrća i nezaslađeni čajevi.

Džemove i marmelade, ušećereno voće i sirupe, masne jogurte, mlijeko, vrhnje i šlag, sušena i dimljena mesa poput slanine, kobasica, pršuta i masnu ribu izbjegavajte, kako se kaže, “u širokom luku”. Nažalost, nije dozvoljeno ni konzumiranje bijelog i sojinog brašna, klica i pekarskih proizvoda, isto kao ni alkohola, kafe i gaziranih sokova.

Program za liposukcijsku dijetu možete provesti i sami, uz pridržavanje jelovnika i dozvoljenih namirnica. Ipak, treba biti jako oprezan i poželjno je prethodno se savjetovati s lijekarom jer nagla promjena prehrane i načina života može utjecati na sve aspekte zdravlja. To posebno vrijedi za osobe koje pate od kroničnih bolesti ili poremećaja. Jelovnik je raznovrstan i dozvoljava obilatije večere i deserte na voćnoj bazi. Uz jelo se svakodnevno uzimaju prirodni suplementi aminokiselina i pije najmanje dvije litre vode ili nezaslađene tekućine.

Primjer jednog dnevnog menija liposukcijske dijete

DORUČAK: voćni smoothie, omlet sa sirom, pileća salata i voće po izboru, salata od tunjevine i voće po izboru.

RUČAK: pileći odrezak i salata po izboru, rižoto od piletine ili teletine i salata po izboru, pileće pljeskavice s rižom i salata, odrezak od lososa i salata.

VEČERA: biftek i salata, riba i salata po izboru, rižoto od morskih plodova i salata, pileći ili pureći batak i salata od tikvica.

Za desert možete pojesti nezaslađeni kompot od nekog voća ili domaći vafl zaslađen cimetom.

Ne smiju se zaboraviti još dva “sastojka” – odlučnost i volja, koje su nužne da bi dijeta bila uspješna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas