Utorak, 30 travnja, 2024

Pogledajte: Zavod za zapošljavanje objavio listu najtraženijih zanimanja u BiH

Preporučeno

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom

Šivači, stolari, bravari, prodavači, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari… čine top-listu najtraženijih zanimanja, pokazuju analiza potreba tržišta rada u FBiH u 2018. godini.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, anketiranje je provedeno tokom marta i aprila ove godine, uzorak je činilo 1.245 poslodavaca iz FBiH koji imaju najmanje pet zaposlenika, a dosadašnjom obradom podataka obuhvaćeno je 915 poslodavaca.

Upravo se čita:  Premijer KS Nihad UK: “Stanari su krivi što im padaju fasade na glave”

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14 posto, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15 posto. Povećana je i potreba za nekvalificiranim radnicima (NK) za 12,4 posto.

Upravo se čita:  Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Poslodavci su u skladu sa svojim planovima uvođenja promjena u tehnologiji i organizaciji rada naveli potrebe za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika.

Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4 posto), slijede dodatne vještine (33,65 posto), te socijalne i poslovne vještine (14,42 posto).

Učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja navedeno je kao najčešći oblik saradnje ostvarene sa službama za zapošljavanje (36 posto), slijedi informiranje o ponudi radne snage (19,8 posto), kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta (17,43 posto).

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas