Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Nova drama na Jadranu: Pojavila se nova rupa na turskom brodu, tegljenje prekinuto

Preporučeno

Tegljenje turskog teretnog broda “Haksa”, koji je u nedjelju ujutro doživio havariju u arhipelagu otoka Jabuka, zaustavljeno je u noći na ponedjeljak jer je morska voda ponovo počela prodirati u trup broda, pa su petorica članova posade, među njima i kapetan koji su bili ostali na brodu, ipak prevezeni u Split, gdje su se pridružili preostaloj osmorici članova posade.

– Tokom tegljenja u pravcu brodogradilišta u Trogiru s nedjelje na ponedjeljak članovi posade koji su ostali na ovom brodu saopćili su kako voda ponovo prodire u njegov trup, pa je tegljenje zaustavljeno 12 milja sjeverozapadno od Drvenika, a članovi posade su se iskrcali s tog broda i prevezeni su u Split – izjavio je kapetan u splitskoj Lučkoj kapetaniji Davor Vidan.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

Izvijestio je kako su na na poziciju gdje je zaustavljeno tegljenje turskog broda poslani vatrogasci s pumpama za ispumpavanje vode te ronilac, radi utvrđivanja mjesta na brodu kroz kojeg voda prodire i mogućeg začepljenja da bi se prodiranje zaustavilo.

– Vjerujemo da će tokom dana biti moguće nastaviti tegljenje ovog turskog broda do trogirskog brodogradilišta – rekao je Vidan.

Upravo se čita:  Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Prodor vode u trup ovog broda bio je zaustavljen u nedjelju, nakon što je na otvor kroz koji je ulazila voda nalijepljena aluminijska ploča te je organizirano njegovo tegljenje remorkerom Brodospasa.

Osam od ukupno 13 članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju je policijskim brodom dovezeno u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegova tegljenja.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Načelnik splitske Postaje pomorska policije Joso Vujić u nedjelju je saopćio kako je turski brod “Haksa” plovio iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas