Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Sprema se neviđena gužva u Sarajevu: Kolektivno šerijatsko vjenčanje, Skaka donosi skupe darove!

Preporučeno

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS i njihovim partnerima iz UAE, u četvrtak 19. jula, 2018. ispred Istiklal džamije na Otoci organizira kolektivno vjersko vjenčanje u Sarajevu sa početkom u 17 sati.

S ciljem promoviranja braka i porodice kao temeljnih vrijednosti društva, a kao dio brojnih aktivnosti koje provodi IZ u BiH, Medžlis će kroz ovu ceremoniju podržati šezdeset mladih bračnih parova, za koje su osigurani vjenčani novčani darovi.

Kako piše u saopćenju, bračna zajednica je temelj čovječanstva i svakog društva, a naše društvo i naša porodica danas su izloženi brojnim iskušenjima. Imajući u vidu navedeno, MIZ Sarajevo je pružio priliku bududim bračnim parovima, koji su ranije svoja općinska vjenčanja prijavili u mjesecu julu, da budu dijelom kolektivnog vjerskog vjenčanja.

Upravo se čita:  Zastupnica Arijana Memić tražila da se policiji zabrani sjedenje u kafićima tokom radnog vremena, stigao odgovor od policije

“Porodica je naša luka spasa i tvrđava spokojstva, a bračni život je ibadet, djelo koje Allah Uzvišeni voli i zato je brak Allahov dar, ljudima dat, kroz koji se promovišu univerzalne vrijednosti čovječanstva poput ljubavi i porodičnog života kao preduslova odgojenog pojedinca i boljeg društva u kojem živimo”, istakao je hafiz doc. dr. Kenan ef. Musić, glavni imam MIZ Sarajevo.

Upravo se čita:  Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u aprilu

– Glavni imam je podsjetio i na činjenicu da je Uzvišeni Allah dž.š. kao Stvoritelj ljudi, namijenio muškarcu i ženi da žive skupa, u bračnoj zajednici, čemu svjedoči i poruka iz Kur’ana Časnog, te brojni hadisi koji promoviraju značaj bračnog života kako za same supružnike, tako i za njihov duhovni razvoj, ali i zajednicu u kojoj žive. U Medžlisu IZ u Sarajevu vjeruju kako de ova inicijativa doprinijeti izgradnji svijesti o važnosti bračnog života, te ohrabriti mnoge mlade ljude da se odvaže na ovu važnu životnu odluku i shvate da je moguće spojiti principe mladalačkog života i duh vjere – saopćeno je.

Upravo se čita:  Evo kako će raditi poslovnice Binga za prvomajske praznike

Inače, Medžlis je sa svojim partnerima za ovu priliku za mladoženje osigurao odijela i košulje krojene po mjeri, a za mlade haljine sa ukrasima i mahramama. Poklone mladencima osigurala je i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Pratnja mladencima će biti po četiri osobe, koji će biti u svojstvu svjedoka, a za sve je organizirana i svečana večera u hotelu Hills na Ilidži.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas