Srijeda, 1 svibnja, 2024

Izbori u BiH: Funkcije u Vladi Republike Srpske već podijeljene?

Preporučeno

Kao i nakon prošlih opštih izbora u BiH, stranke iz Republike Srpske koje su dobile povjerenje građana počele su da se otimaju i svojataju mjesto premijera, a kako stvari sada stoje biće slična situacija kao i prije četiri godine, odnosno novu Vladu RS sastaviće mandatar iz SNSD-a, iako je to mjesto “obećano” DNS-u.

Jutro poslije izbora, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da će sljedeću Vladu Republike Srpske sastaviti kadar ove stranke, a to je rekao još nekoliko puta i tokom kampanje i prije izbora, međutim dan nakon njih stigao je i odgovor iz DNS-a gdje su rekli da će upravo njihov kadar biti mandatar, javljaju Nezavisne.

“Ljudi su slušali šta smo govorili u kampanji jer su bili zainteresovani za naš program. Oni su rekli da bi podržali DNS i predsjednika Vlade iz DNS-a. DNS nema razloga da to što je rekao mijenja. Da smo doživjeli slab rezultat, onda bismo imali razloga da razmislimo”, rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a, naglašavajući da će prvo razgovarati sa starim koalicionim partnerima, te da ni sa kim drugim neće razgovarati.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

Ono što je činjenica jeste da su u odnosu na prošle izbore stranke koje su tada formirale vlast, a to su SNSD, DNS i SP, danas, nakon izbora, u daleko komotnijoj poziciji. Prije četiri godine ove partije vlast su formirale tek nakon afere “Papak”, odnosno poslije prelaska dvojice poslanika opozicije u njihove redove, a danas ove tri partije imaju komotnu većinu.

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Prema sadašnjim rezultatima, stranke koje danas čine vlast imaće sigurnih 48 poslanika, a možda i više, što je za šest više od neophodna 42 glasa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pored ove tri stranke, koje su u koaliciji, gotovo je sigurno da će u vlast ući i Ujedinjena Srpska, što će prema nezvaničnim informacijama sasvim sigurno oslabiti poziciju Socijalističke partije, jer će u tom slučaju i bez njih, odnosno njihovih poslanika biti moguće formirati vlast. Kako tvrde dobro upućeni u politička zbivanja u RS, nakon izbora ne treba isključiti ni mogućnost da nekoliko poslanika sadašnje opozicije napusti svoje partije i prikloni se vladajućim strankama, što potvrđuju i iskustva nakon ranijih izbora.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je fotelji mandatara u ovom trenutku najbliži Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija Republike Srpske, ali da to još nije sigurno te da u ovom trenutku o premijeru još nije ozbiljno razgovarano. Ono što je sigurno, prema tvrdnjama iz nekoliko izvora, je da će mandatar za sastav nove Vlade RS biti sigurno iz SNSD-a, te da će DNS za utjehu dobiti vjerovatno mjesto predsjednika Narodne skupštine RS, a moguće i da njihov kadar, ukoliko svi ostanu na okupu, bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Ono što je sigurno jeste da će u vlasti na nivou BiH, barem zasad, biti SNSD sa svojim partnerima iz Republike Srpske, kao i SDA, te da će predsjedavajući Savjeta ministara BiH biti Srbin, pišu Nezavisne.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas