Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Meteorolog koji je najavio poplave 2014.: Narednih dana moguća obilna kiša i bujične poplave

Preporučeno

Stranica “Vremenska prognoza za HR i BiH” i profesor Zoran Zadro iz Mostara, objavili su prognozu vremena za predstojeće dane.

– Jača destabilizacija atmosfere čeka veći dio Balkana, potkraj petka, zatim u noći na subotu, tokom vikenda i početkom iduće sedmice – stoji na početku prognoze profesora Zadre.

Pri tome se očekuje formiranje ciklonalnog polja nad većim dijelom juguistočne Europe.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Za 1. maj ukradeno janje od 15 kilograma, policija traga za počiniocima

U ovakvim okolnostima, kada se očekuje dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjevera Europe i njegovo sudaranje sa vlažnijim i toplijim zrakom nad našim dijelom regije, treba očekivati burnije atmosferske procese.

Foto: Ilustracija

– Upozorava se da bi osim kiše i grmljavinskih pljuskova, lokalno moglo biti izraženijeg grmljavinskog nevremena uz jak i vrlo jak vjetar, grad uz obilnu kišu i intezivnu grmljavinu – tvrdi Zadro u svojoj prognozi, i dodaje da u područjima gdje za kratko vrijeme padne veća količina kiše moguća je pojava lokalnih bujičnih poplava.

Upravo se čita:  Kako "operiraju" lopovi na Bjelavama: Munjevita reakcija MUP-a KS, kradljivci "pali" u ruke policije

Inače, Facebook stranica profesora Zadre postala je popularna prvo zbog velikog snijega 2012. godine kada je među rijetkima već sedam dana ranije upozorio na snježnu oluju u regiji, a sezonskim prognozama za zimu 2011. – 2012. očekivao više zime u drugom dijelu te godine.

Nakon toga, upozoravao je i na poplave u maju 2014. godine, čak 10 dana ranije, a ozbiljno upozorenje izdao pet dana ranije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas