Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Milorad Dodik ponovo o uniformama: Ja kažem da će 12. maja vojnici biti u uniformama VRS-a

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka sa austrijskim vicekancelarom Heinz-Christian Stracheom govorio i o tzv. vojsci RS-a.

– Očigledno da se Sarajevo nikako ne može navići da neko ima pravo da ima drugačije mišljenje. Radi se o 12. maju, danu kada se obilježava formiranje vojske RS. Tu ništa nije sporno, koliko ja razumijem. Treći pješadijski – Republika Srpska puk u zakonu piše da baštini tradiciju vojske RS i on nastavlja tu tradiciju. Dio tradicije su i uniforme, dakle samo za taj dan. To je dogovoreno u vojnim strukturama BiH i da se taj dan kao dio historijskog prostora mogu koristiti obilježja iz prošlosti, pa samim tim i uniforme – kazao je Dodik i dodao:

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Ne znam zašto se o tome razgovara, ne treba se o tome posebno diskutovati. Vidite ovdje na zapadu imamo razne veterane s raznim uniformama. Sada je to samo postao problem u Banjoj Luci. Meni je razumljivo šta je. Pokušavaju da istaknu atmosferu kako je RS najveći problem, a mi to naravno nismo. Problem leži na nekom drugom mjestu. Da li će se 12. maja vojska obući u uniforme RS-a. Ja sad kažem da hoće – dodao je Dodik.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše “vojske RS”.

Njegov poziv izazvao je brojne reakcije domaćih i stranih lidera, kao i ambasada.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas