Subota, 4 svibnja, 2024

Milan Tegeltija: Tužit ću sve za klevetu, obratit ću se Evropskom sudu za ljudska prava

Preporučeno

U Sarajevu je danas nastavljena sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je još jednom prokomentarisao aferu “Potkivanje” i u pauzi sjednice poručio da će tužiti sve medije, novinare i političare koji su tvrdili da je on umiješan u korupciju.

Najavio je opsežnu pravnu akciju, odnosno tužbe za klevetu protiv svih novinara,medija i političara koji su ga, kako kaže, diskreditovali i iznosili netačne tvrdnje o njegovoj navodnoj umiješanosti u korupciju. Naglasio je da će tužiti i određene medije u Njemačkoj koji su također izvještavali o ovom slučaju.

Upravo se čita:  U aprilu povećan broj blokiranih računa bh. poslovnih subjekata

– Vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona uključujući i novinare, jer to što ste novinar vam ne daje pravo da kršite zakon ili da radite krivična djela. Zbog toga najavljujem sljedeće poteze: zajedno sa mojim pravnim timom biće poduzeta pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da sam počinio bilo kakvu koruptivnu radnju. Drugo, ovakve tužbe biće podnijete inostranstvu, posebno u Njemačkoj, rekao je Tegeltija.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Dodao je da će podnijeti disciplinske prijave protiv svih ljudi iz pravosuđa koji su sugerisali Tužilaštvu BiH da on treba biti osumnjičeni u aferi „Potkivanje“ iako je taj postupak bio u toku.

– Molim da se ovo ne razumije kao atakt na novinarsku profesiju. Zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje onoga što novinari imaju pravo raditi – kazao je, između ostalog, Tegeltija.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas