Utorak, 30 travnja, 2024

Dubrovčani na mukama zbog sezonskih radnika iz BiH: Naš život postao je noćna mora zbog njih

Preporučeno

Mještani dubrovačkog naselja Gornji Brgat upuili su pismo lokalnim političarima i medijima zbog sezonskih radnika iz naše države

Dubrovčani se žale se da im je život u blizini granice “postao neizdržljiv” izgradnjom novog Graničnog prijelaza koji je pomaknut u unutrašnjost teritorija Republike Hrvatske.

– Član 32 Ustava republike Hrvatske (“Svatko tko se zakonito nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima pravo slobodno se kretati i birati boravište”) – citirali su žitelji mjesta Gornji Brgat pored Dubrovnika u otvorenom pismu koje su poslali lokalnim političarima i medijima.

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Dodaju da se ovaj i član 34 (“Dom je nepovrediv”) ne odnose na stanovnike mjesta Gornji Brgat, a naročito ne na one koji žive blizu graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom.

Foto: Dubrovniknet.hr

Prema njihovim riječima, probleme trpe ne samo zbog gužvi i graničnih kolona u kojima strpljivo moraju voziti kako bi došli do svojih domova, nego i svih onih ostalih na koje nailaze kada već stignu. A u vlastitim dvorištima i njihovim okućnicama za njihova vozila – nema mjesta!

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Na njihovim parkirališnim mjestima se svakodnevno nalaze nepropisno parkirani automobili BiH registracijskih oznaka koji pripadaju stanovnicima Ivanice i Trebinja koji obavljaju sezonske poslove u Dubrovniku, te ih tu ostavljaju dok se ne vrate.

– Oni koji su trebali biti glasni i stopirati pomicanje Graničnog prijelaza s mjesta na kojem je donedavno bio, nisu učinili ništa da bi zaštitili stanovnike svoje općine Župa dubravačka jer se oni ne trebaju živcirati kako da dođu do svog doma nakon posla jer uživaju u tišini svojih sigurnih stolica od 2005. godine – ogorčeni su mještani.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

– Naša Ustavna prava kao građana Republike Hrvatske su ozbiljno ugrožena i očekujemo da oni koji trebaju i na nas pogled svoj obrate. Naš je život postao noćna mora – poručuju mještani Gornjeg Brgata.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas