Nedjelja, 5 svibnja, 2024

RS: Do kraja godine novi registar zaposlenih koji platu primaju iz budžeta

Preporučeno

Republika Srpska sa Svjetskom bankom već duže radi na projektu izrade registra zaposlenih u RS-u

Novi registar zaposlenih koji platu primaju iz budžeta Republike Srpske trebalo bi da bude uspostavljen do kraja godine, a u Kancelariji Svjetske banke u BiH, sa kojom domaće službe rade na tom projektu, ističu da će to dovesti do veće transparentnosti i bolje kontrole, javlja “Glas Srpske”.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

Republika Srpska sa Svjetskom bankom već duže radi na projektu izrade registra zaposlenih u RS-u, a šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas kaže da dijalog sa vlastima još traje.

“Smatramo da je za svaku vlast bitno da zna koliko ima zaposlenih u raznim javnim institucijama i koliko novca troši na ključne stavke, kao što je plata. Takva inventura će omogućiti jednu vrstu transparentnosti koje trenutno nema. To će biti od kritičnog značaja da omogući Vladi donošenje boljih odluka o finansiranju i da ima bolju kontrolu nad novcem koji troši”, istakao je Salinas za “Glas Srpske”.

Upravo se čita:  U nastavku akcije Piramida, još dvije osobe lišene slobode

U Federaciji BiH ovakav registar je već uveo Kanton Sarajevo. U registru zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo moguće je pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih.

U dostupnoj bazi podataka se nalazi više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas