Nedjelja, 28 travnja, 2024

Sparkasse Bank omogućila praksu za prvu generaciju srednjoškolaca

Preporučeno

Tim Sparkasse Bank je danas u svom sjedištu u Sarajevu upriličio prezentaciju i druženje za svoje buduće praktikante iz prve generacije srednjoškolaca koji se obrazuju po dualnom sistemu. Sedam učenika iz Srednje ekonomske škole iz Sarajeva će tokom naredne tri godine obavljati praksu u Sparkasse Bank te su danas upoznali svoje mentore koji će ih pratiti do sticanja diplome bankarskog tehničara.

Njemački model dualnog stručnog obrazovanja, gdje srednjoškolci teoretsku nastavu upotpunjuju praktičnim radom u kompanijama, ove godine se prvi put implementira u Bosni i Hercegovini na inicijativu Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK) te Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

U okviru ovog projekta, učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Srednje ekonomske škole u Sarajevu, smjer bankarski tehničar, će dva do tri dana u sedmici imati praktični dio nastave u nekoliko vodećih banaka u BiH. Uloga banaka nije samo pružiti mentorstvo i omogućiti praktičnu primjenu stečenih znanja na konkretnim poslovima, nego i učestvovati u procesu ocjenjivanja.

Lejla Mulalić, direktorica Direkcije za upravljanje ljudskim resursima Sparkasse Bank je poželjela učenicima dobrodošlicu u tim banke, te ocijenila program dualnog školovanja kao vrlo pozitivnu inicijativu u vrijeme kada je trend odlazaka mladih u BiH postao zabrinjavajući:
„Mi smo apsolutno opredijeljeni da podržavamo razvoj mladih u BiH, i proteklih godina smo bili aktivni u raznim segmentima, od edukacije do jačanja poduzetničkog duha. Međutim, ovaj projekat se zaista izdvaja – prihvatili smo ga sa velikim entuzijazmom, jer može pokrenuti sistemsko, dugoročno unapređenje obrazovnog modela sa pozitivnim efektima na bh. privredu. Dualni koncept stručnog obrazovanja se pokazao uspješnim u Evropi, jer spoj teoretskog znanja i praktičnog iskustva mlade ljude čini kompletnim i konkurentnim kandidatima na tržištu rada, i to odmah po završetku školovanja. Ovo je odličan način da ih osnažimo, ali i pokažemo jednu novu, pozitivnu perspektivu poslovnog života koji mogu graditi ovdje u BiH, a ne negdje drugo!“

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas