Utorak, 30 travnja, 2024

Zbog ovog ne biste smjeli nositi mobilni telefon u toalet

Preporučeno

Mnogi se ponekad vole povući u WC sa novinama, ili tlefonom, da izbjegnu porodičnu gužvu ili razgovor sa šefom i osiguraju sebi malo mira, pa onda čitajući novine ili surfajući čekaju da dođe vrijeme za izbacivanje stolice, no to nije preporučljivo.

Naprezanje očiju dok pretražujete internet nad ekranom mobilnog telefona u nekim situacijama može biti pogubno i za vašu stražnjicu, tvrdi doktorka Sara Jarvis, iz Velike Britanije. Šteta neće nastati samo od gledanja u telefon.

“Poznato je da predugo sjedenje na šolji stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemoroida”, kaže doktor Janko Fila, hirurg koji se bavi bolestima završnog dijela debelog crijeva.

Hemoroidi su spužvasti jastučići ispunjeni krvlju koji, zajedno s unutarnjim sfinkterom, imaju ulogu “finog” zatvaranja analnog kanala, a smješteni su u dubini od četiri do pet centimetara od čmara, a glavni simptom da su se razvili je svrbež analnog područja i znakovi krvi u stolici, ili na papiru.

“Neće se, naravno, pojaviti zbog gledanja u mobilni, već zbog toga što previše vremena provodite na šolji dok pregledavate elektronsku poštu ili se dopisujete na društvenim mrežama. Isto upozorenje, dodaje doktor Fila, vrijedi i za one koji u toaletu vole čitati novine, ili knjigu.

“Mnogi se ponekad vole povući u WC sa novinama, ili tlefonom, da izbjegnu porodičnu gužvu ili razgovor sa šefom i osiguraju sebi malo mira, pa onda čitajući novine ili surfajući čekaju da dođe vrijeme za izbacivanje stolice, no to nije preporučljivo. Puno je bolje otići u toalčet i odmah izbaciti stolicu, a za druge aktivnosti pronaći neki drugi kutak”, kaže doktor Fila.

Inače, gotovo tri od četiri osobe barem će jednom u životu imati problema s hemoroidima, procjenjuje se. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, ali mogu se zakomplikovati tako da je potrebno liječenje.

Vrlo je važno voditi računa o tome da prilagodimo prehranu, odnosno izbaciti sendviče, fast food i sličnu suvu hranu, a što više jesti kuvane obroke, a u prevenciji je vrlo važno i redovno kretanje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas