Srijeda, 1 svibnja, 2024

Uskoro će se naplaćivati ulazak u staru gradsku jezgru Mostara?

Preporučeno

Naplata bi se vršila eksperimentalno u razdoblju od godine dana nakon čega bi se analizirali rezultati ove odluke, navodi viši stručni suradnik Turističke zajednice HNK-a.

Oko pola miliona jednodnevnih turista svake godine posjeti Mostar i njegovu najpoznatiju znamenitost – Stari most. Neki od njih u prosjeku potroše oko 23 eura, neki ništa, ali zato stvaraju velike gužve i pokazuju nepoštovanje prema građevini takvog formata i svjetske vrijednosti zbog čega bi trebalo razmisliti o naplaćivanju ulaznica u staru gradsku jezgru, kazao je Feni viši stručni saradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Bašić.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Jednodnevni izleti donose značajne koristi lokalnoj privredi jer turisti tada potroše u prosjeku cca 20-23 eura na hranu, suvenire, ulaznice i sl., dok s druge strane ima i turističkih grupa koje samo pređu preko Starog mosta, ne potrošivši ništa, ali zato prave veliku gužvu koja opet, naročito u junu i augustu, stvara problem u normalnom kretanju turista, naglasio je Bašić, dodavši pritom da od njih nemaju koristi ni restorani ni barovi jer često sa sobom nose hranu i piće.

Također, smatra on, takve grupe ne pokazuju ni respekt prema građevini takvog formata i svjetske vrijednosti.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

– Iz tih razloga držimo da bi trebalo razmisliti o ideji naplate ulaznica u Stari grad, a npr. ulaznice bi se naplaćivale kod posjetitelja koji stižu busevima i dr. – kazao je Bašić i istaknuo kako bi od plaćanja ulaznica bili izuzeti hotelski gosti koji već plaćaju boravišnu taksu, zatim djeca ispod 6 godina, stanovnici Mostara, studenti itd.

Naplata bi se vršila eksperimentalno u razdoblju od godine dana nakon čega bi se analizirali rezultati ove odluke, navodi viši stručni suradnik Turističke zajednice HNK-a.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Napominje kako bi, naravno, tu odluku trebao donijeti Grad Mostar, uz prethodnu suglasnost svih relevantnih faktora iz sektora turizma u Mostaru – hotela, turističkih agencija, suvenirnica i drugih.

Po njegovom mišljenju, vjerovatno bi najbolja ideja bila da se napravi okrugli stol o ovoj temi, a možda i neka studija koja bi utvrdila (ne)opravdanost ovakvog poteza.

Inače, prosječno zadržavanje turista u Mostaru je 1,35 dana, dok je u Međugorju 2,43 dana (u prvih osam mjeseci o.g.)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas