Nedjelja, 28 travnja, 2024

BiH bilježi veliki demografski pad: Uvozimo zabavljače, varioce, zidare i trgovce

Preporučeno

Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog mjeseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu bilježi veliki demografski pad, jer veliki broj mladih odlazi da radi u inostranstvo.

Da BiH ostaje bez kadra, pokazuje i podatak da su varioci i zidari odavno na listi najtraženijih, jer su svoj trud i rad odlučili ponuditi van zemlje, najviše u Sloveniji.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

Zato su poslodavci primorani tražiti novu radnu snagu među strancima, navodi sarajevski dnevni list “Avaz”.

Kako su potvrdili iz zavoda za zapošljavanje Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, u prvih devet mjeseci dozvole je dobilo 2.413 stranaca. Neki su dobili nove dozvole, a neki su obnovili već postojeće.

“Najviše dozvola izdato je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu”, potvrdio je Haris Čuljević iz Federalnog zavoda.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

U Republici Srpskoj najtraženije zanimanje je u sektoru umjetnost, zabava i rekreacija odnosno za rad na promocijama, te u trgovinama, građevinarstvu, informaciji i komunikacijama.

Interesantno je da je u RS strancima izdato 437 novih radnih dozvola, a Savjet ministara dao je na raspolaganje svega 200, pa je na mjestu pitanje koliko je zaista stranaca i našlo posao u BiH.

“Kvota se može prebaciti kada je riječ o strancima s visokom stručnom spremom, strancu čiji se rad zasniva na međunarodnom sporazumu, profesionalnim sportistima, onima koji su se odrekli državljanstva BiH”, pojasnio je Zoran Elek, viši stručni saradnik za informiranje i odnose s javnošću Zavoda RS.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog mjeseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Već godinama najviše je izdato dozvola u oblasti prerađivačke industrije, trgovine i građevine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Elektroprivreda BiH, koja snabdijeva strujom oko 732.000 domaćinstava u ovom bh. entitetu, prije dvadeset dana je predložila podjelu potrošača...

Još vijesti za vas