Utorak, 30 travnja, 2024

CIN dobitnik međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo

Preporučeno

Uz novinare CIN-a nagradu je dobio i Arlis Alikaj iz Albanije, koji je proglašen najboljim mladim novinarom u 2019. godini.

Mubarek Asani i Ermin Zatega, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobitnici su novinarske nagrade koju dodjeljuje „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO) za 2019. godinu.

Asani i Zatega proglašeni su najboljim profesionalnim novinarima i dodijeljeno im je priznanje za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu za priču iz 2018. godine „Otrovni otpad pod nogama Tuzlaka“ i videopriču „Zemlja otrova“. Nagrađena priča govori o hemijskoj industriji u Tuzli koja je godinama stvarala opasni otpad koji nije propisno odlagan. Iako ovi industrijski pogoni već dugo ne rade, otpad koji može izazvati bolesti i smrt i dalje stoji u dvorištu postrojenja, nadohvat ruke beračima željeza.

Upravo se čita:  Oružanim snagama BiH nedostaje 1.500 profesionalnih vojnika

U obrazloženju žirija navedeno je da je ova priča doprinijela podizanju svijesti o ekološkim problemima u regiji, ali i na evropskom nivou. Ove godine nagrada je dodjeljivana za istraživanja o zaštiti okoliša. CIN-ovo istraživanje je proglašeno najboljim u konkurenciji 23 istraživačke priče iz 11 zemalja.

Uz novinare CIN-a nagradu je dobio i Arlis Alikaj iz Albanije, koji je proglašen najboljim mladim novinarom u 2019. godini. Priznanje za samostalni rad u istraživačkom novinarstvu dodijeljeno je Jagodi Bastalić iz Hrvatske te Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću iz Srbije za istraživanje o važnim ekološkim temama.

Upravo se čita:  Najavili raniju isplatu aprilskih penzija

Dodjela nagrada je upriličena na međunarodnoj medijskoj konferenciji South East Media Forum (SEEMF) 4. novembra u Zagrebu. Trinaesto izdanje SEEMF-a posvećeno je budućnosti javnog emitiranja i printanih medija na području jugoistočne Evrope i bavit će se temama finansiranja, nezavisnosti i novih poslovnih modela. Na konferenciji, koja će trajati dva dana u zagrebačkom hotelu „Internacional“, sudjelovat će više od 300 novinara, glavnih urednika, izvršnih direktora i vlasnika medijskih kuća te stručnjaka iz područja medija, glasnogovornika i akademika iz zemalja šire regije.

Upravo se čita:  Banjalučki policajci raskrinkali prevarante: Obećali mu posao pa mu uzeli skoro 23.000 KM

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas