Srijeda, 1 svibnja, 2024

Nekadašnji bh. gigant prodaje svoju imovinu: S 5 hiljada radnika ‘harao’ je po Jugoslaviji, Africi i Aziji, a danas ga niko ne želi

Preporučeno

Imovina nekadašnjeg građevinskog giganta preduzeća Hidrogradnja iz Sarajeva, koje je za vrijeme bivše Jugoslavije gradilo autoputeve, mostove, imalo stalni angažman u mnogim zemljama Afrike i Azije, oglašena je za prodaju.

Kompanija je u stečaju od 2017. godine zbog enormnih dugova, a stečajni upravnik Hidrogradnje raspisao je javni poziv za prodaju imovine ovog nekadašnjeg građevinskog giganta.

Predmet prodaje je sva imovina i prava stečajnog dužnika u zemlji i inostranstvu koji se prodaju kao cjelina.

Početna cijena je oko 96 miliona KM a prodaja će se, ako bude zainteresovanih kupaca, obaviti 16. decembra u 12 sati.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

U imovinu ulaze pogon u Briješću, Kamenolom Hadžići, Kamenolom Greben Kakanj, Sigma Sarajevo, PJ Libija, sva prava u drugim pravnim licima, pokretna imovina kao i druga prava koja ima privredno društvo Hidrogradnja u zemlji i inostranstvu.

Ovo je drugi javni oglas za prodaju imovine Hidrogradnje. Prvi pokušaj prodaje po istoj cijeni je propao jer niko nije poslao ponudu.

– Niko ne želi kupiti imovinu jer je to, izgleda, veliki novac. Tender su preuzele dvije firme. Jedna iz Australije i druga iz Distrikta Brčko, ali niko nije poslao ponudu – rekao je tada Zijad Fazlagić, stečajni upravnik „Hidrogradnje“.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

Hidrogradnja zapošljavala 5 hiljada radnika

Građevinsko industrijski kombinat Hidrogradnja prije rata zapošljavao je 5.000 radnika i godišnje zarađivao 300 miliona dolara, od čega čak blizu 200 miliona u inostranstvu.

Od 1967. godine Hidrogradnja je najviše poslovala u Libiji, a od 1975. u Iraku. Kasnije se poslovanje proširilo i u Njemačkoj, Grčkoj i Tunisu.

Kompanija je rat u BiH preživjela. Iako je izgubila domaće, nastavila je poslovati na inostranom tržištu. Upravo je to bio argument postratnim Vladama da ne privatiziraju ovo preduzeće.

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura

Međutim, početak ratova u Libiji i Iraku značio je i kraj poslovanja Hidrogradnje u tim zemljama u kojima su ostvarivali višemilionsku dobit. Angažmani su se smanjivali, a preduzeće upalo u finansijsku krizu.

Treba napomenuti da je Hidrogradnja još 1990. godine početkom sukoba između Iraka i Kuvajta izgubila jedan od najvećih poslova u Iraku gdje je gradila između ostalog najveću branu. Samo u Iraku izgubila je 436,5 miliona dolara ili blizu milijardu maraka.

Naplata dijela tog duga povlačila se godinama, a Uprava je 2013. godine objavila da nema više potraživanja na ime duga od Iraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas