Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Raste broj država: Ko sve bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Handkeu?

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izdao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade zbog književnika Petera Handkea koja se održava danas u glavnom gradu Švedske, Štokholmu.

“Ovim putem vas informiramo da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Osim naše države, Hrvatska, Kosovo, Albanija i Turska odlučile su također da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji negira genocid, počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

“MVEP je odlučio o nesudjelovanju ambasadora RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća”, napisano je na društvenoj mreži Twitter.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Također, ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio se Sjevernoj Makedoniji i Afganistanu na podršci bojkota, iako iz ovih zemalja još nema službene potvrde.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas