Srijeda, 1 svibnja, 2024

Zarada i do 18 hiljada dolara: Zoran sezonski pakuje ribu na udaljenom ostrvu Aljaske

Preporučeno

Zoran je diplomirani agroekonomista, Poljoprivredni fakultet završio je u Beogradu, trenutno radi u svojoj struci i ima svoju firmu koja se bavi ishranom životinja. I pored toga što za sebe može da kaže da je “sam svoj gazda” riješio je da ode na dalek put, promijeni čak pet aviona, nekoliko gradova i stigne na kranji sjeverozapad Amerike.

Najmanja cifra sa kojom se vraćaš kući poslije dva mjeseca pakovanja ribe na Aljasci je do 5.000 dolara. A maksimalna ide i do 18.000. Ja sam za dva mjeseca zaradio nešto više od 7.000 dolara i veoma sam zadovoljan.

Ovako priča Zoran Vučinić (45), rodom iz Bora, a već dugi niz godina preseljeni Beograđanin, a koji je u junu ove godine odlučio da se otisne na dalek put, čak do Aljaske u potrazi za dobro plaćenim poslom.

I isplatilo se, njegovo je iskustvo.

– Ova najmanja zarada je za neki minimalan rad na Aljasci. Uglavnom sve zavisi od toga kakva je sezona i koliko se radi. Takođe neka maskimalna cifra koja se može dobiti je oko 18.000 dolara – priča za Blic Zoran Vučinić.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Jedna od srećnih okolnosti, dodaje, jeste i ta što tamo nemaš gdje da potrošiš zarađeni novac.

– Okolo su samo fabrike, eventualno po neka prodavnica. Inače, sve ostalo, kao što su obroci i smještaj, ti obezbjeđuje kompanija – priča ovaj Boranin.

Mjesto u koje se Zoran tačno otisnuo na Aljasci je u blizini ostrvskog grada Fols Pas. Tu je puno fabrika koji je bave obradom i pakovanjem ribe u ljetnoj i zimskoj sezoni, i to najviše lososa, a on je radio u jednoj od njih.

Kako je ispričao posao nije fizički težak i “tvoje je samo da radiš”, dok su mane to što je psihički nešto više zahtjevno, jer je posao donekle jednoličan, a vrlo često i dosadan.

– Treba stalno da imaš na umu zbog čega si došao ovdje. Meni se nekoliko puta dešavalo da sam neraspoložen, ali onda u glavni krenem da se presabiram za šta ću potrošiti zarađeni novac i odmah mi misli krenu na drugu stranu – iskren je.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Inače, Zoran je diplomirani agroekonomista, Poljoprivredni fakultet završio je u Beogradu, trenutno radi u svojoj struci i ima svoju firmu koja se bavi ishranom životinja. I pored toga što za sebe može da kaže da je “sam svoj gazda” riješio je da ode na dalek put, promijeni čak pet aviona, nekoliko gradova i stigne na kranji sjeverozapad Amerike.

– Često sam sa svojim prijateljima pričao o ovom poslu i slušao o ljudima koji su otišli da rade i vratili se sa velikom svotom novca. Ja sam u agenciji aplicirao u martu, i već u junu krenuo za Aljasku. Bio sam tamo dva mjeseca i dva dana, i za nekoliko dana se ponovo vraćam, jer u januaru kreće zimska sezona tamo – dodao je Zoran.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Kako priča, svaka agencija, kao i kompanija različito plaća, ali uglavnom su slične cijene.

– Moja satnica se plaćala deset dolara, a radno vrijeme je bilo 16 sati. Od toga uglavnom se radi oko 10 sati efikasno. Pauze su na svakih 4 sata po 15 minuta ili po pola sata odmora – dodaje Zoran Vučinić.

Moto većine Srba, ali i ostalih radnika jeste to da svako dođe i pošteno radi, ali da se uvijek vrati svom domu.

Zoran kaže da i pored svih pogodnosti ne bi mogao da ostane i živi u Americi, s obzirom na to da ga u Srbiji čeka njegova kćerka, kao i stalan posao kojim se bavi.

Najljepše od svega što je ostavilo utisak na Zorana kao i na sve Srbe kojih je tamo zaista mnogo, jeste to što niko ne gleda odakle si došao, koje si vjeroispovijesti, seksualnog opredjeljenja. Svi se jednako druže i poštovanje vlada među svima njima, piše SrpskaInfo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas