Utorak, 30 travnja, 2024

Komšić na sastanku sa čelnicima Evropske unije, te Vučićem, Đukanovićem, Ramom… a Dodik kaže da ide u privatnu posjetu?

Preporučeno

U pitanju je prvi sastanak lidera institucija EU i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine i imenovanja novih najviših funkcionera EU, ali i nove strategije EU o Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel bit će domaćin neformalnog sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu. Novo rukovodstvo institucija EU, na čelu sa predsjednikom Evropskog vijeća, ovim sastankom želi poručiti da regija Zapadnog Balkana ima podršku i posvećenost EU.

Ispred EU večeri će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Ispred BiH sastanku će prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Sastanku će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Kosova Hashim Thaci. U pitanju je prvi sastanak lidera institucija EU i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine i imenovanja novih najviših funkcionera EU, ali i nove strategije EU o Zapadnom Balkanu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas