Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Državni službenici se bune, imaju poruku za Novalića: Prvo sebi smanjite enormne plaće

Preporučeno

– Svi će sigurno reagirati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarizirati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika – rekao je Kurtović.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave premijera FBiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović kaže da je u ovoj situaciji to neprimjereno.

Upravo se čita:  Nije uplatio novčanu kaznu ni nakon opomene: Sud Fikretu plijeni 200.000 maraka!

– Rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana – rekao je Kurtović.

Samir Kurtović

Naveo je da nisu naišli na razumijevanje Novalića te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati.

– Svi će sigurno reagirati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarizirati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika – rekao je Kurtović.

Upravo se čita:  Njemački list piše o demografskom slomu Balkana: Ostaju bez stanovništva

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji će se način riješiti kriza.

– Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima plaću od 700 do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da se svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog do državnog nivoa, solidarizuiraju s onim koji su ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima – kazao je Kurtović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

Stupile su na snagu sve izmjene izbornog zakona koje je krajem marta donio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit....

Još vijesti za vas