Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Stanje u HNK je ozbiljno: Četiri pacijenta kritično, karantena u Međugorju

Preporučeno

U Mostaru je potvrđen drugi slučaj smrti od posljedica korona virusa. Preminuo je prvozaraženi pacijent. Kako je rečeno na pressici smrtnost u ovom kantonu je 4%.

”Preminuo je u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u 53. godini”, rekao je dr. Jurica Arapović, spec. infektologije – član Županijskog stožera civilne zaštite HNK.

Dr. Arapović je rekao, što se tiče pokojnika da je bio podložan češćim upalama respiratornog trakta. Njegova smrt je prouzrokovana virusom Covid-19, ali je i dijagosticirana teška upala pluća.

Upravo se čita:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH: Najstarija Derviša (87), a najmlađi petogodišnji Ensar

Dosada je testirano 322 uzorka na SKB Mostar, od toga 291 s područja HNK.

”Dosada je ukupno pozitivno 44 bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom. U covid-bolnici imamo 12 bolesnika od toga su četiri na respiratoru. Ostali su srednjeg teškog općeg stanja, a dvoje njih je u oporavku”, rekao je dr. Arapović.

Izadno je 1491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, 48 tijekom nedjelje.

Ostanite kući

‘Preporuka je ostanite doma ukoliko imate bilo kakve respiratorne simptome, u samoizolaciji, vi i vaša obitelj. Ne posjećujte jedni druge, osobito starije osobe. Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je trenutno oko 4 posto. Četvero bolesnika se nalazi na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju”, rekao je dr. Arapović.

Upravo se čita:  Nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza

Karantena u Međugorju

Kad je riječ o naselju u Međugorju, radi se o samostanu sa dvadeseteka redovnika, svi su početkom marta imali blaže simptome. Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na Covid 19.

Dr. Arapović je rekao kako će u Međugorju napraviti karantena.

”Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantene. Testiramo trenutno primarne kontakte, one koji su visokog rizika za stjecanje Covida–19. Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru u teškom stanju. Svećenik i druga časna sestra se u srednje teškom stanju”, rekao je.

Upravo se čita:  Novi udar na kućne budžete: Cijela plaća za maturu

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas