Utorak, 30 travnja, 2024

Za Zolaka zatražena zabrana kontakta sa osumnjičenim i zaposlenim u Agenciji

Autor:NAP

Preporučeno

Advokatica osumnjičenog Zolaka, Senka Nožica kazala je da je njen klijent u potpunosti zakonito postupio i donio rješenje o upisu u registar veleprometnika sporne firme, kako se to radi uobičajeno.

U Sudu BiH održano je ročište na kojem se razmatrao prijedlog Tužilaštva BiH da se Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH odrede mjere zabrane u narednih 30 dana.

Te mjere podrazumijevaju zabranu sastajanja sa ostalim osumnjičenim osobama u predmetu Respiratori, kao i sa svjedocima isključivo zaposlenim u Agenciji za lijekove.

Tužilac Mirza Hukeljić u obrazloženju prijedloga pred sutkinjom Tatjanom Kosović kazao je da bi mjere trebale trajati samo 30 dana, jer smatraju da istražne radnje i saslušanje svjedoka, u odnosu na Zolaka, mogu završiti u tom roku. Tužilaštvo BiH zastupa tezu da su ponudili osnov sumnje da je Zolak iskoristio i prekoračio svoje ovlasti i dao rješenje Srebrenoj malini o upisu u registar veleprometnika medicinskom opremom. Tužilac je naveo da su takve radnje bile nezakonite jer se Srebrena malina nije bavila privrednom djelatnošću u vezi sa uvozom medicinske opreme, da nisu imali stručno osoblje, kao ni adekvatno skladište za tu medicinsku robu.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

Advokatica osumnjičenog Zolaka, Senka Nožica kazala je da je njen klijent u potpunosti zakonito postupio i donio rješenje o upisu u registar veleprometnika sporne firme, kako se to radi uobičajeno.

“Ne postoji osnovana sumnja da je moj branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Ne smijemo zaboraviti da se cijela ova stvar dešavala u trenutku kada u BiH nema nijednog respiratora. Šta bi bilo da se nije dala saglasnost i da je umrlo 10 ljudi”, kazala je Nožica.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

Zolak je, odgovarajući na pitanja sutkinje, kazao da je u Agenciji zaposleno stotinjak ljudi, na tri različite lokacije i da je s njima u komunikaciji, nekad većoj, a nekad manjoj, u zavisnosti od potrebe.

Odluka o mjerama zabrane bit će donesena u zakonskom roku.

Osim Zolaka u predmetu respiratori osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić. Tužilaštvo BiH još uvijek vodi istragu, a u ovom trenutku nema optužnice niti je poznato kada bi to moglo biti s obzirom na obimnu istragu koja je u toku.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s...

Još vijesti za vas