Utorak, 30 travnja, 2024

Epidemiolog Zoran Radovanović: Lagali smo o broju zaraženih i umrlih, zato nam sada EU ne vjeruje i ne dopuštaju nam ulazak

Autor:NovaS

Preporučeno

Epidemiolog i čest kritičar rada i postupaka Kriznog štaba susjedne Srbije Zoran Radovanović ukazuje da je Evropska unija u načelu podozriva prema zemljama van svojih granica, ipak u ovom slučaju postoji poseban problem.

Državljani Srbije i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije. Nova procjena za ulazak u EU zemlje iz Srbiji biće obavljena krajem septembra. U međuvremenu, član Kriznog štaba Predrag Kon objašnjava da srbijanski državljani u zemlje Evropske unije bez dileme moći kada na dnevnom nivou u kontinuitetu budemo imali ispod 10 zaraženih. Sa druge strane, njegov kolega epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je problem u tome što Evropska unija nema povjerenja u Srbiju i ne vjeruje dovoljno brojkama.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

Prilikom jučerašnje odluke o reviziji spiska zemalja čiji građani mogu neometano da uđu u EU, prema riječima zvaničnika u Vijeću ministara EU, neke članice Unije su smatrale da bi, zbog znatno manje zaraze i bolje epidemiološke situacije, Srbiju ipak trebalo skinuti sa spiska zabrane, ali je većina ambasadora bila mišljenja da se konačna odluka ostavi za kraj mjeseca.

Predrag Kon, Foto: Fonet

Većinski stav predstavnika članica EU je bio da u Srbiji ipak stepen zaraze premašuju ključno mjerilo Unije za odobrenje putovanja: najviše 16 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika.

Kon objašnjava da se Srbija sada šeta između žute i plave liste EU.

Upravo se čita:  Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

– Nekada su u zemlje EU puštali i zemlje sa plave i žute liste, sada samo sa zelene, objašnjava Kon.

On dodaje da se procjene EU o epidemiološkoj situaciji sumiraju i zbrajaju tokom 14 dana, zato je potreban kontinuitet i to da u tom peridu konstantno bude nizak broj zaraženih.

Krili stvaran broj zaraženih?

Epidemiolog i čest kritičar rada i postupaka Kriznog štaba Zoran Radovanović ukazuje da je Evropska unija u načelu podozriva prema zemljama van svojih granica, ipak u našem slučaju postoji poseban problem.

Epidemiolog Zoran Radovanović

– Što se Srbije tiče, EU je bila svjesna više i od nas samih koliko smo napadno uljepšavali stvarno stanje ili, da budem sasvim direktan, masovno krili stvarne brojeve oboljelih i umrlih.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Sada smo vjerovatno manje nego ranije skloni toj morbidnoj kozmetici, ali napori koje činimo u cilju otkrivanja rezervoara zaraze nedovoljni su da bi pružili uvid u stvarno stanje. Mi se patimo sa testovima, štedljivo ih koristimo, ne testiramo osobe koje su bile u kontaktu sa bolesnicima, te je logično pretpostaviti da nam je epidemiološka situacija manje ružičasta nego što uvjeravamo sebe i druge, kaže Radovanović.

On podsjeća da je Srbija već dvije nedelje na oko 100 novootkrivenih, ali problem je, smatra on, to što ne testiraju kontakte.

– Ne vjeruje nam svijet, zaključuje Radovanović, piše NovaS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas