Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Od 1. novembra u Hrvatskoj važi novo pravilo, kazne su prilično velike za one koji ga krše!

Autor:Anadolija

Preporučeno

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske najavilo je kako su dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obavezna na hrvatskim cestama danju u razdoblju od 1. novembra do 31. marta, javlja agencija Anadolija.

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. oktobra 2020. godine i do 2018. godine početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju bio je vezan upravo uz navedeno računanje vremena.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

“Izmjenom Zakona o sigurnosti prometa datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. novembra do 31. marta “, navodi MUP Hrvatske.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tokom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna (40 eura).

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Hrvatski MUP navodi kako vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, znači noću, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna (67 eura).

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas