Utorak, 30 travnja, 2024

Oštre poruke Dragana Čovića: Dva člana Predsjedništva djeluju sukladno napucima predsjednika SDA

Autor:Fena

Preporučeno

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a u Bosni i Hercegovini, komentirao je za RTL sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom te otkazivanje susreta na kojem su trebali učestvovati članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Govorio i o ostalim aktuelnim temama.

Prvo je odgovorio na pitanje o ”odsutnosti zastave BiH” na sastanku Milorada Dodika s ruskim ministrom.

“Na jednom sastanku je bilo zastave Bosne i Hergecovine, na sastanku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kad je gospodin Dodik primio ministra kao predsjedavajući Predsjedništva. To je već uhodana procedura tako da s te strane nije bilo iznenađenja. Kad sam se ja sastao s gospodinom Lavrovom u Sarajevu naravno bila je zastava BiH”, rekao je Čović.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

Reakciju njegovih kolega također je komentirao.

“Ne bi ja rekao da je ona uopće zbog tog susreta napravljena tako. Ona je danas u funkciji puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana predsjedništva i gospodin Željko Komšić djeluju sukladno napucima predsjednika SDA. Tako da je to dio jedne sinkronizacije”, poručio je Čović i dodao:

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

“To je jedna igra koja je trebala skrenuti pozornost s mnogih drugih pitanja koja danas imate u Sarajevu”.

“Naš je razgovor bio relativno kratak, ali sam i zamolio za lobiranje gospodina Lavrova. Apsolutna potpora za izmjenu izbornog zakona koju sam dobio od strane drugih veleposlanika u BiH zadnjih pet ili šest dana. Zadnjih desetak godina se vrtimo u krug oko tog, zato i imamo takvu situaciju kakvu imamo”, rekao je Čović.

Što se tiče pogleda na put BiH prema NATO-u, suprotstavljeni su. Lavrov se protivi bilo kakvom približavanju.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

“Tu su različiti stavovi. Moramo naći rješenja. Mi s NATO-om imamo vrlo dobre odnose već danas”, poručio je Čović.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Naoružajte se strpljenjem: Kolone vozila na graničnim prelazima

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća uz pojačanu frekvenciju vozila, a posebno je frekventno na dionicama...

Još vijesti za vas