Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Vozači, usporite, prave su ‘zvijeri’: Od sutra na cestama u BiH deset savremenih presretača

Preporučeno

“Osnovni cilj MUP-a jeste da radom presretača na terenu bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nezgoda sa posljedicama po lica”, ističu u MUP-u

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od sutra će učesnike u saobraćaju kontrolirat sa 10 neobilježenih službenih vozila – presretača, radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na putevima i smanjenja broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Iz MUP-a je saopćeno da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u 11 mjeseci ove godine upravo nepropisna i neprilagođena brzina s udjelom od gotovo 17 odsto.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

“Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nesreća s poginulim licima, na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4 odsto od ukupno 84 nesreće s poginulim licima”, naveli su iz MUP-a.

U saopćenju se ističe da su u presretače ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za mjerenje brzine kretanja motornih vozila, poput sistema “Ekin”, koji rade na principu mjerenja brzine kretanja u pokretu i stacionarnom modu, te imaju mogućnost detekcije brzine vozila u pet saobraćajnih traka.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

“Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe, a brzina se detektuje automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smjeru.

Evidentirani prekršaj ima dvije fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i videozapis od 12 sekundi”, navodi se u saopštenju.

Ovaj sistem automatski detektuje i registarske tablice, što omogućava povezivanje s evidencijama registrovanih vozila, prebivališta, potraga, ali i registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

“Osnovni cilj MUP-a jeste da radom presretača na terenu bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nezgoda sa posljedicama po lica”, ističu u MUP-u.

MUP apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju propise i ograničenja brzine kretanja te da ne ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas