Srijeda, 1 svibnja, 2024

Zbog čega je Dragan Čović nervozan: Traži ostavke članova CIK-a i optužuje ih za staljinističko djelovanje

Autor:Fena

Preporučeno

– HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH može žurno riješiti probleme koje je izazvalo “nelegalno i nelegitimno tijelo CIK svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH”.

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra da Centrlana izborna komisija BiH “sistemski ugrožava izborni proces u Gradu Mostaru” te traži neopozive ostavke članova CIK-a BiH “zbog direktnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru”.

– HNS upozorava na stalno rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i direktnim rukovodstvom CIK-a idu upravo u tome smjeru. Aktuelni sastav i djelovanje CIK-a BiH proizvod je “duboke države” i parasistema koji ima jedinstven cilj – rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4 kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju – saopćeno je iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu kako su Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje, ali je izborni proces “ugrožen učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnom kontaminacijom cjelokupnog procesa”.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

– Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na krivičnu odgovornost – navode iz HNS-a te dodaju kako će danas službeno uputiti krivičnu prijavu i prema Tužilaštvu BiH.

HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH može žurno riješiti probleme koje je izazvalo “nelegalno i nelegitimno tijelo CIK svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH”.

– Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvorilo je put daljnjim nelegalnostima pod okriljem CIK-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala – smatraju u HNS-u.

U saopćenju za javnost HNS navodi dalje kako su unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

– Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi CIK-a BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor. Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava – dodaje se u saopćenju.

HNS podsjeća međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, i na druge odluke CIK-a BiH “koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese” te napominje kako je po istom već formiran predmet u Tužilaštvu HNK-a.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

– Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom – Jug, Jugozapad i Zapad – kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju – navode iz HNS-a.

Svojim postupanjem članovi CIK-a, tvrdi HNS, uzrokuju nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru te rade institucionalnu sramotu od CIK-a BiH.

– Hrvatski narodni sabor zahtijeva hitne i neopozive ostavke članova CIK-a BiH zbog direktnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH, kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima – stoji u saopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas