Nedjelja, 5 svibnja, 2024

SDP BiH preko Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

Preporučeno

Nakon dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama na izborima u Mostaru, Socijaldemokratska partija BiH je odlučila putem Suda BiH zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za sve politički subjekte i kandidate – saopšteno je iz ove partije.

Tim povodom je nadležnom Apelacionom odjelu Suda BiH u zakonskom roku poslana argumentirana žalba s prilozima koji pokazuju da bi, ukoliko se prebroje glasački listići na svim izbornim mjestima, moglo doći do novih bitnih promjena u rasporedu vijećničkih mandata i poretka kandidata unutar izbornih listi.

Upravo se čita:  Vremenska prognoza za naredne dane: Malo kiše, malo sunca

Mi, u SDP BiH, smatramo da srazmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta.

Podsjećamo da je prebrojavanjem izbornih listića na samo 15-ak biračkih mjesta spriječena krađa jednog vijećničkog mandata, a uz to je došlo do dramatičnih promjena u redoslijedu preferencijalnih glasova na pojedinim izbornim listama.

Upravo se čita:  Objavljen kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici: Evo šta piše u njoj

Također, smatramo da će eventualna otkrića sa svih izbornih mjesta pomoći istražnim organima da detaljno identificiraju sve organizatore i izvršitelje kriminalnih aktivnosti koji su se upustili u krađu izborne volje građana Mostara.

Ovim putem još jednom pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da po službenoj dužnosti donese odluku o ponovnom prebrojavanju svih glasačkih listića na svim izbornim listama, kao i ponovno prebrojavanje preferencijalnih glasova po svim političkim subjektima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas