Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Stevandića pogodio stav SDA: “Nas u RS-u ovi stavovi ne obavezuju, ali opominju i motivišu da sami odlučujemo o svojoj budućnost”

Preporučeno

‘Teroristički rječnik’ koji koristi SDA i kojim se prijeti ratom u BiH, regionu i lančano u cijeloj Evropi, kao da je prepisan iz arsenala bliskoistočnih formacija koje svoje narode uništavaju vjekovim ratovima.

To za Srpskainfo kaže predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Nenad Stevandić, komentarišući saopštenje SDA u kome se kaže da nikada neće doći do mirnog razlaza u BiH, a da bi „jedina posljedica mogli biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi“.

– Odmah iza toga, navodi se šerijetsko uvođenje verbalnog delikta, u smislu da se neke riječi ne smiju više ni izgovarati, što predstavlja pravo političko ludilo. A, najveći paradoks je da za takve ekstremističke stavove traže podržku Evropske unije i zemalja Kvinte. Sve u svemu, SDA smatra da je BiH njihova privatna imovina, sa kojom mogu da rade šta hoće, bez obzira na bilo kakve zakone, ustavnu strukturu ili proces pristupanja EU.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

– Nas u Republici Srpskoj ovi stavovi ne obavezuju, ali opominju i motivišu da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da štitimo dostignuta prava RS i svih naroda koji žele u njoj da žive – zaključuje Stevandić.

Podsjećamo, nakon što se pročulo da je slovenački predsjednik Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Sarajevu, članove Predsjedništva pitao da li je moguć miran razlaz u BiH, SDA je reagovala oštro intoniranim saopštenjem za javnost.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

– Političari u EU, koji, eventualno, žele zagovarati temu o „mirnom razlazu BiH“ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi. Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopšte ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi „razlaz“ i „promjena granica“ uopšte spominju kada govore o Bosni i Hercegovini – saopštila je SDA.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Od nadležnih institucija BiH traže da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama, proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u BiH.

– Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu – saopštila je SDA.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas