Utorak, 30 travnja, 2024

Hajde, Mile, ako smiješ: “Raspiši referendum ili prestani vodati Srbe žedne preko vode”

Preporučeno

“Po ovoj rezoluciji i njenim zaključcima, Narodna skupština bi sutra trebalo da raspiše referendum o samostalnosti RS-a, umjesto što nam SNSD ponovo nudi već ispričanu priču o samostalnosti”, naglašavaju u DNS-u, prenosi BN TV.

“Pozivamo SNSD da, umjesto po ko zna kojeg po redu zamajavanja javnosti Republike Srpske o nezavisnosti i otcjepljenju RS-a, na sutrašnjoj sjednici realizuje zaključke Narodne skupštine od 22. februara 2008., kada je usvojena Rezolucija o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske”, kaže se u saopštenju za javnost DNS-a.

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

“Ti zaključci omogućavaju da se odmah raspiše referendum o statusu Republike Srpske, umjesto da se ide u jalove rasprave s koalicionim partnerima SNSD-a – SDA i HDZ-om”, stoji u saopćenju ove partije.

DNS podsjeća SNSD na dva ključna zaključka i pita kada će ih realizovati:

“Ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija, a prije svega Evropske unije, prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, Narodna skupština smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredjeljenje, do razdruživanja”, navode u DNS-u i dodaju: “U tom slučaju, Narodna skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu. Ako se u institucijama Bosne i Hercegovine ne prihvate dejtonski položaj i ovlašćenja Republike Srpske, nastavi pritisak na Republiku Srpsku, da se mijenja njen status protivno njenoj volji, ukoliko Bosna i Hercegovina uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova i Metohije, Republika Srpska će ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

Stoga pozivamo SNSD da realizuje postojeću Rezoluciju i zaključke, u čemu će imati podršku DNS-a. Ukoliko to SNSD ne učini, biće jasno da je jedini cilj njihove najnovije inicijative da po svaku cijenu sakriju ekonomski kolaps Republike Srpske i ogromno nezadovoljstvo naroda”, ističe se u saopćenju DNS-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas