Subota, 4 svibnja, 2024

Komšić i Džaferović domaćini Schmidtu u Predsjedništvu BiH

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas će u Predsjedništvu BiH ugostiti visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta.

Iako je Schmidt želio održati sastanak sa sva tri člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da on neće prisustvovati i da ne priznaje visokog predstavnika te da on nema legitiman mandat. U tom stavu pridružila mu se i Ruska ambasada u BiH koja se izuzela i od izjave UO Vijeća za implementaciju mira koji je u subotu osudio poteze i tenzije zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska nakon što je Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, nagrađivanje, ili davanje imena institucijama po imenima presuđenih ratnih zločinaca.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Inzko je kazao da je za nametanje ovog zakona morao čekati pravosnažnu presudu Ratku Mladiću koja je donesena 8. juna.

Vlast i opozicija približila je stavove te su skoro jednim glasom nastupili prema visokom predstavniku Schmidtu s kojim odbijaju saradnju.

Čini se da za sada iskusnog njemačkog političara ne dotiče, a sinoćnji prijem kojem nisu prisustvovali politički predstavnici iz RS-a u institucijama BiH također je prošao u svečanoj atmosferi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas