Subota, 27 travnja, 2024

Cijene u Hrvatskoj penju se u nebesa: Pizza u Splitu 25 KM, večera za petero 250 KM

Preporučeno

SPLIT – ”Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora… Od 80 (20 KM) do 150 kuna (oko 40 KM)”, govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

U večernjim satima Split bude zaista pun. No, i danas u podne unatoč sparini koja ubija apetit, gostiju je bilo.

Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krumpirićima. Po osobi porcija blizu 100 kuna (oko 25 KM), a pivo nešto skuplje marke po 45 kuna (oko 12 KM).

”U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije”, komentirao je turist iz Italije.

Upravo se čita:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuhanim krumpirom blizu 100 kuna (25 KM). Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cijene su slične. Ovdje to pravdaju kvalitetnim namirnicama, piše Dnevnik.

”Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora… Od 80 (20 KM) do 150 kuna (oko 40 KM)”, govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Ne zvuči strašno, ali kada za stol sjedne porodica s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko hiljadu kuna (oko 250 maraka). Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cijena kolača je od 25 do 40 kuna (od 6 do 10 KM).

Upravo se čita:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Za strance ništa strašno kad su im plaće barem tri puta veće.

”Oko tri i pol hiljade eura, prosječno”, govori turist na pitanje kolika je plaća u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3.000 eura (6.000 KM).

Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obvezuje gosta na minimum 300 kuna (oko 80 KM) potrošnje.

A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 900 kuna (220 KM) za porciju. Pa često pitaju – držite li pizzu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pizza sada blizu 100 kuna (25 KM). Ko to može platiti, pitaju se najčešće domaći držeći se sladoleda i soka, tamo gdje još nisu zavladali tanjuri i salvete.

Upravo se čita:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

”Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s djecom”, komentirala je Ivana.

No, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok su prigode. Na jesen će cijene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Elektroprivreda BiH, koja snabdijeva strujom oko 732.000 domaćinstava u ovom bh. entitetu, prije dvadeset dana je predložila podjelu potrošača...

Još vijesti za vas