Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Bosanski jezik na trećem mjestu u Srbiji

Autor:N1

Preporučeno

SRBIJA – Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2020. godini objavljeno je 88 knjiga i brošura na maternjem jeziku bošnjačke nacionalne manjine.

Tokom prošle godine broj objavljenih knjiga i brošura na bosanskom jeziku u Srbiji nalazi se na trećem mjestu, poslije srpskog i engleskog jezika, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2020. godini objavljeno je 88 knjiga i brošura na maternjem jeziku bošnjačke nacionalne manjine.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Od ovog broja, 71 knjiga štampana je u Beogradu, 14 u regionu zapadne Srbije, jedna u Vojvodini, dok su izdavači dvije knjige iz inostranstva, a objavljene su u Srbiji.

Poslije bosanskog, po brojnosti izdatih knjiga i brošura su one na hrvatskom, mađarskom i slovačkom jeziku, a najmanje ih je na bugarskom i romskom jeziku.

U Srbiji je prošle godine objavljeno 10.385 naslova knjiga i brošura, što predstavlja smanjenje od 13 posto u odnosu na 2019. godinu, a najveći broj je u oblasti lingvistike, filologije i književnosti, a najmanji u oblasti religije i teologije.

Upravo se čita:  Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na srpskom jeziku objavljeno je 86 posto knjiga i brošura, dok 14 posto čine izdanja na drugim jezicima i višejezička izdanja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas