Subota, 18 svibnja, 2024

Sva kanalizacija s područja Mostara izlijeva se u Rijeku: Neretva zagađena fekalijama

Preporučeno

Sva kanalizacija s područja Mostara direktno se na ukupno 35 kanalizacijskih otvora izlijeva u Neretvu u užem gradskom području.

U tom dijelu ne postoji nijedan prečistač otpadnih voda pa zato ni ne čudi da je Neretva u tom dijelu maksimalno zagađena zbog čega je kupanje u njoj striktno zabranjeno, na što su upozorili nedavno i iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) HNK.

Posljednje analize vode iz Neretve pokazale su izuzetno visoku koncentraciju opasnih bakterija od kojih su najprisutnije Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali i Serratia koje, upozoravaju stručnjaci, mogu izazvati brojne bolesti poput konjuktivitisa, upale mokraćnih kanala, uha, gljivična oboljenja i serozni meningitis.

Upravo se čita:  Koji mjesec će biti najtopliji? Prognoza Nedima Sladića za ljeto koje nam dolazi

Mostarci i turisti uprkos ovom upozorenju i dalje traže osvježenje kupanjem u Neretvi nadajući se da će Grad Mostar uskoro ispuniti sve obaveze za odobravanja kredita od Svjetske banke vrijednog 22 miliona KM za implementaciju dugo najavljivanog projekta gradnje kolektora i prečistača s desne i lijeve strane Neretve.

neretvaPredsjednik mostarskog ekološkog Udruženja “Eko-Most” Željko Marić ističe da je taj projekt jedan od najznačajnijih u Mostaru te da bi se njegovom realizacijom zauvijek riješio problem otpadnih voda.

Upravo se čita:  "Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH": Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što je uradio čin je velike hrabrosti

– Naravno da će, ako se to riješi, i Mostarci masovnije izaći na Neretvu i više se družiti s njom, kako su to i naučili.

Do tada u gradskom području kupanje je opasno, a svi oni koji to rade čine to na vlastitu odgovornost jer je prisutnost fekalnih voda u njoj iznad dozvoljenih granica – ističe Marić, preporučivši kupačima da, dok se prečistači ne izgrade, na kupanje idu iznad Mostara te ispod Bunskih kanala gdje je rijeka izvrsna za kupanje.

Upravo se čita:  Sarajliji oduzeli automobil! Astra ne vrijedi koliko je imao neplaćenih kazni

(Dnevni avaz)

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas