Petak, 3 svibnja, 2024

Prošla godina od pokretanja istrage: Dodikova ikona sakuplja prašinu, Ukrajina još nije dostavile tražene dokumente

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Ukrajina je, nakon što je objavljena informacija da je Dodik Lavrovu poklonio ikonu, tvrdila da je riječ o ikoni staroj 300 godina, koja je ukradena u Lugansku, ali još nije ponudila konkretne dokaze za to.

Tužilaštvo BiH još nije, ni godinu nakon formiranja predmeta, okončalo istragu u aferi „Ikona“ kako bi se do kraja rasvijetlilo je li ikona koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio lani šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu ukradena i radi li se o nacionalnom blagu Ukrajine.

Iako je do sada saslušano na desetine svjedoka, tužilačka odluka nije donesena. Kako stvari stoje, neće biti ni u narednih nekoliko mjeseci.

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Razlog je taj što Ukrajina još Tužilaštvu BiH nije dostavila traženu dokumentaciju.

Ovo je jučer potvrđeno za „Avaz“ iz ove pravosudne institucije.

– Tužilaštvo BiH zatražilo je određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodnopravne pomoći. Dokumentacija nam još nije dostavljena, a potrebna nam je kako bi postupajući tužilac bio u mogućnosti odrediti se prema daljnjim aktivnostima i donošenju tužilačke odluke u predmetu – stoji u odgovoru Tužilaštva “Dnevnom avazu”.

Podsjećamo, iskaz u Tužilaštvu BiH dao je ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu vratio u Sarajevo i predao je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu. On je iskaz dao u svojstvu svjedoka, kao i Dodik.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Osim njih, saslušani su i Dodikovi bliski saradnici koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH. Na okolnosti posjete Lavrova iskaze su dali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić te Šefik Džaferović.

Ukrajina je, nakon što je objavljena informacija da je Dodik Lavrovu poklonio ikonu, tvrdila da je riječ o ikoni staroj 300 godina, koja je ukradena u Lugansku, ali još nije ponudila konkretne dokaze za to.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

Dokaze nije ponudio ni ambasador ove zemlje u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji se susreo prošle godine u Sarajevu s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, i Gordanom Tadić, tadašnjom glavnom državnom tužiteljicom.

Za to vrijeme ikona sakuplja prašinu u Dodikovom kabinetu. Za sada nije poznato je li uopće obavljeno njeno vještačenje. Godina je prošla u čekanju.

Iako se navodilo da je ikona vrijedna nekoliko miliona eura, iz Dodikovog kabineta tvrdili su drugačije.

Kažu da je riječ o porodičnoj ikoni i da košta od 100 do 200 eura. Ovi navodi nikada nisu potvrđeni.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Tjelohranitelj Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a: Nakon 90 dana iza rešetaka Dženis Kadrić pušten na slobodu

Dženis Kadrić, tjelohranitelj narkobosa Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a, pušten je pritvora u Vojkovićima, saznaje portala “Avaza”. Kadrić je,...

Još vijesti za vas