Subota, 4 svibnja, 2024

Napetost raste, Hrvatska i Srbija se sve više naoružavaju: NATO otvara bazu na Balkanu

Preporučeno

U januaru su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta NATO i Albanija obećali su 50 miliona eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi postati taktička operativna postaja NATO-a kada se ponovno otvori 2023. godine, piše Euronews.

Vojna potrošnja sada je u porastu u velikom dijelu Europe, ponajviše u Njemačkoj, ali i na Balkanu. Napetosti rastu i u blizini Albanije. Čini se da su Hrvatska, koja je članica NATO-a, i Srbija, koja se protivi savezu, u mini utrci u naoružanju, piše Euronews.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sustave, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih zrakoplova Rafale.

U januaru su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta NATO i Albanija obećali su 50 miliona eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Mali obližnji grad Kuçovë nazvan je Staljinov grad tokom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vodstvom vođe Envera Hoxhe koji je, unatoč tome što je bio komunist, na kraju antagonizirao SSSR, Kinu i obližnju Jugoslaviju nakon Drugog svjetskog rata, pretvarajući ga u pustinjačko stanje.

Nakon pada komunističkog režima 1990., albanska vojska imala je više od 200 mlaznjaka, uglavnom raznih modela MiG-ova, u tri zračne baze. Većina ih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su letjeti 2005. godine.

Upravo se čita:  Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Albanske zračne snage sada imaju nekoliko helikoptera, uglavnom Bells i Eurocoptera te očekuju da će dobiti nekoliko Blackhawka, piše Euronews.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, izjavio je na televiziji Pink da je pisao zemljama Pokreta nesvrstanih da ne...

Još vijesti za vas