Srijeda, 1 svibnja, 2024

Generali BiH u Predsjedništvu: Armija RBiH bila jedina legalna odbrambena snaga

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović kazao je da daje punu podršku aktivnostima Udruženja generala Bosne i Hercegovine u borbi za istinu i pravdu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je delegaciju Udruženja generala Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o aktivnostima Udruženja generala Bosne i Hercegovine, a poseban naglasak je stavljen na aktuelna pitanja u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

Podcrtano je da je Bosna i Hercegovina usvojila Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, kojom je jasno naznačeno da prioritet moraju biti predmeti sa A liste, koju je pravosudnim organima u BiH dostavio Međunarodni krivični tribunal u Haagu.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Istaknuto je da je pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu utvrđena istina o karakteru rata kao međunarodnog sukoba, s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i učešćem susjednih država, što nije podložno revizionističkoj interpretaciji.

Istaknuto je da su međunarodni sudovi zaključili kako je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna odbrambena snaga, kao i da, za razliku od drugih vojnih formacija, nije vršila genocid, istrebljenje, progon i druge zločine protiv čovječnosti koji se čine u okviru rasprostranjenih i sistemskih napada na civilno stanovništvo.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Posebno je naglašeno da je zabrinjavajuća tendencija da se pokreću procesi protiv visokih oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine za zločine manjeg obima, dok istovremeno ostaju neprocesuirani masovni i sistemski zločini počinjeni na području pod kontrolom agresorskih snaga.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović kazao je da daje punu podršku aktivnostima Udruženja generala Bosne i Hercegovine u borbi za istinu i pravdu.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Delegaciju Udruženja generala Bosne i Hercegovine su činili general Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja, generali Nedžad Ajnadžić i Ismet Alija, te Sadik Klinić, sekretar Udruženja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas