Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Više od 50% mladih želi napustiti BiH

Preporučeno

Istraživanje je pokazalo da polovina mladih iz Zenice želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, dok nešto više od 25% njih ne razmišlja o napuštanju države.

Omladinsko udruženje REaktiv provelo je istraživanje o položaju i potrebama mladih u Zenici. Na osnovu rezultata istraživanja, napravljena je Analiza položaja i potreba mladih u Zenici.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 389 mladih sa područja Zenice u dobi od 15 do 30 godina.

U analizi su istraženi problemi i potrebe mladih iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture i umjetnosti, aktivizma, sigurnosti, mobilnosti mladih, te o slobodnom vremenu, ali i pandemiji COVID-19.

Upravo se čita:  Sladić objavio detaljnu prognozu vremena za 1. maj

„Iako je uvriježeno mišljenje da je najbolje raditi u državnim firmama, rezultati istraživanja pokazali su da mladi u Zenici prvenstveno žele razvijati i raditi u vlastitim biznisima, što je ohrabrujući podatak. S druge strane, dvije trećine mladih smatraju da je za zaposlenje u državnim firmama potrebno nekoga podmititi i to je negativna pojava u našem društvu zbog koje svakodnevno mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je Aldin Alić, koordinator istraživanja.

Upravo se čita:  Naoružajte se strpljenjem: Kolone vozila na graničnim prelazima

Istraživanje je pokazalo da polovina mladih iz Zenice želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, dok nešto više od 25% njih ne razmišlja o napuštanju države.

Podsjetimo, da su sredinom prošle godine, nakon trinaest godina od kada je urađeno prvo i jedino sveobuhvatno istraživanje o mladima i omladinskom sektoru u BiH, predstavljeni rezultati istraživanja o položaju mladih u Bosni i Hercegovini.

Rezultati su pokazali da je želja za odlaskom iz zemlje i dalje visoka, jer je više od 50% mladih navelo da želi napustiti BiH.

Upravo se čita:  Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u aprilu

Zabrinjava činjenica da je 40% mladih ljudi koje je obuhvatilo ovo istraživanje izjavilo kako je u posljednjih 7 godina član njihove uže porodice napustio BiH, te da se odlasci najčešće dešavaju u vangradskim sredinama. Također, rezultati pokazuju da više od 50% ispitanih ima interes da napusti našu zemlju, dok je njih 12,1% već poduzelo konkretne korake u tom smjeru.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas