Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

U Beogradu priznali grešku? “Molimo službeni termin za Vučića, kad god vam paše”

Autor:Danas.rs

Preporučeno

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana.

Nezavisni srbijanski dnevni list Danas imao je uvid u diplomatsku komunikaciju Hrvatske i Srbije o planiranom “privatnom posjetu” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu koji hrvatska strana nije dozvolila.

Prvo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova 15. srpnja uputilo notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu u kojoj obavještava ambasadu o razlozima zabrane Vučićeva dolaska, a nakon toga je uslijedila i nota srbijanskog ministarstva hrvatskoj ambasadi u kojoj se na početku izražava šok zbog hrvatske odbijenice, a zatim iznosi zahtjev za službenim posjetom Vučića Jasenovcu u bilo kojem terminu koji hrvatskoj strani odgovara u periodu do 22. rujna.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz neslužbenih izvora o mogućem posjetu predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. srpnja 2022., ima čast istaknuti sljedeće:

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana.

Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta Republici Hrvatskoj je neprihvatjiva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također ukazuje da posjet visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uvjeti za takav posjet, o kojem ovom prilikom nisu službeno informirane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog osobnog poštovanja”, navodi se u hrvatskoj noti, prenosi Danas.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova nakon toga uputilo je notu Veleposlanstvu RH u Beogradu.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi s notom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od 15. srpnja 2022. godine, priopći sljedeće:

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti. Namjera predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo položiti cvijeće i zapaliti svijeću na svetom mjestu na kojem su tijekom Drugog svjetskog rata ubijene stotine tisuća Srba.

Povodom navoda iz spomenute note Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da je posjet neprihvatljiv jer „hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta“, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavještava da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresiran da obavi službeni posjet Spomen-području Jasenovac u bilo kojem terminu, u periodu do 17. rujna 2022. godine.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

U dubokom uvjerenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tijekom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sustav koncentracijskih logora Jasenovac, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometanog posjeta predsjednika Republike Srbije ovom svetom mjestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane dužnosnike, uključujući i sve potrebne sigurnosne aspekte”, navodi se u srbijanskoj noti, prenosi Danas.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas