Subota, 27 travnja, 2024

Građane Bosne i Hercegovine i prijevoznike na granici Hrvatske uskoro očekuje niz poteškoća

Autor:BHRT

Preporučeno

Velike gužve teretnih vozila odavno su prisutne na graničnim prelazima, a ulaskom Hrvatske u Schengen one će biti još veće ukoliko se ne izvrši pravovremeni proces prilagođavanja

Nakon što Hrvatska uđe u šengenski prostor, bh. prevoznike čeka niz teškoća. Kako kažu, teretna vozila koja prevoze robu iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, mogla bi u kolonama čekati i do deset sati. Duga čekanja na prelazak granice neminovna su i za građane.

Dugotrajna čekanja na graničnim prelazima, nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor, donijeće samo gubitke prevoznicima Bosne i Hercegovine, poručuju iz Udruženja prevoznika Republike Srpske, javlja BHRT.

Upravo se čita:  Influenserica koja je divljala autom kroz Sarajevo jedna od uhapšenih u jučerašnjoj akciji

– Naravno, mi nismo ti koji možemo bilo šta uticati na takav režim rada. Jedino nam ostaje da se naoružamo strpljenjem i čekanjem i naravno određenim gubicima koje ćemo pretrpiti dok sva ta procedura ne bude provedena na carinskim termianlima, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Poseban problem predstavlja kvarljiva roba koja zahtijeva brz transport. Samo na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Bijača postoje fitosanitarne inspekcije koje mogu tretirati takvu robu, ističu u Vanjsko trgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Zastupnica Arijana Memić tražila da se policiji zabrani sjedenje u kafićima tokom radnog vremena, stigao odgovor od policije

– Želimo da vidimo da li postoji mogućnost da se u saradnji sa kolegama iz Hrvatske otvori još jedan granični prelaz, posebno za ove robe kako bi se smanjila čekanja, tvrdi predsjednik VTK-a BiH Zdravko Marinković.

Ovo pitanje mora biti na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Vijeća ministara BiH, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, s obzirom na to da je skinuta s dnevnog reda na posljednjoj sjednici.

Upravo se čita:  Majka pronašla sina mrtvog: "Imao je povrede na glavi"

– Nažalost, prijedlog je bio izmjena jednog od zaključaka koji se odnosio na nešto što nije bila direktno tema ove tačke dnevnog reda, a odnosilo se na kategorizaciju mostova, tako da sam u tom dijelu morao biti prinuđen da ovu tačku dnevnog reda skinem, kaže Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH.

Velike gužve teretnih vozila odavno su prisutne na graničnim prelazima, a ulaskom Hrvatske u Schengen one će biti još veće ukoliko se ne izvrši pravovremeni proces prilagođavanja, smatraju nadležni.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladić objavio detaljnu prognozu vremena za 1. maj

Period hladnog vremena polako ostavljamo iza nas, izjavio je za N1 bh. meteorolog Nedim Sladić. Sladić je kazao da po...

Još vijesti za vas