Subota, 4 svibnja, 2024

Procurili novi detalji sastanka Putina i Xija: Kina zabrinuta zbog invazije na Ukrajinu

Preporučeno

Predsjednik Rusije je pohvalio kinesko “uravnoteženo stajalište” o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi s invazijom

Stižu novi detalji sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, koji su se susreli na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu u Uzbekistanu.

Putin je pohvalio kinesko “uravnoteženo stajalište” o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi s invazijom, što se smatra prikrivenim priznanjem ruskog predsjednika da dvojica državnika imaju različite stavove o vojnoj invaziji.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

– Izuzetno cijenimo uravnotežen stav naših kineskih prijatelja u vezi s ukrajinskom krizom. Razumijemo vaša pitanja i zabrinutosti u vezi s tim. Na današnjem sastanku ćemo, naravno, detaljno obrazložiti naš stav o ovom pitanju, iako smo o tome već ranije govorili – rekao je Putin u uvodnom govoru sastanka.

Xi je rekao da će Kina raditi s Rusijom na širenju uzajamne podrške u pitanjima koja se tiču međusobnih temeljnih interesa i igrati vodeću ulogu u “ubrizgavanju stabilnosti i pozitivne energije u svijet promjena i poremećaja”, navodi se u izvješću sa sastanka koje je dostavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, javlja Jutarnji.hr.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

Također se ističe da Xi cijeni rusku podršku “načelu jedne Kine” ističući da je Tajvan dio Kine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas