Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Kolike su cijene poznatih brendova u zemljama regiona, a kolike u BiH

Preporučeno

Osim hrane i pića na spisku se našao i kultni prašak za pranje veša

Nakon što su ispunili košarice osnovnim prehrambenim namirnicama, novinari Bloomberg Adrije su nastavili svoju trgovinu kupujući poznate svjetske i regionalne brendove. Osim hrane i pića na spisku se našao i kultni prašak za pranje veša Persil.

Novinari Bllomberg Adrije su uporedili sedam poznatih prehrambenih proizvoda u pet zemalja regiona. Kao i u prethodnoj analizi, obišli su trgovine s najvećim prihodima u pet zemalja Adria regije, Mercator u Sloveniji, Konzum u Hrvatskoj, Maxi u Srbiji, Bingo u BiH i KAM u Sjevernoj Makedoniji.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Napominju da su svjesni da njihova metodologija ima nedostataka. Cijene hrane variraju po gradovima, zavise i od veličine trgovine, a ponekad se cijene pojedinih proizvoda mijenjaju tokom dana.

Košaricu su popunili Coca-Colom, malom Milkom, velikom vrećicom Cedevite, teglicom Nutelle, Plazma keksom, Vegetom te praškom za veš Persil. U obzir smo uzeli i razlike pakovanja u pet zemalja Adria regije.

Svjetski najpoznatije bezalkoholno piće Coca-Cola novinari Bloomberg Adrije su zatekli u svim trgovinama, od lokalnih marketa do veletrgovaca. Tako su u Sloveniji u Mercatoru 1,5 litara Coca-Cole pronašli za 1,35 eura dok su u Bosni i Hercegovini 1,25 litara platili 0,9 eura.

Upravo se čita:  Osim Selmanovića i Memije: Hapse se specijalci FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina u Sarajevu, privodi se i visokopozicionirani šef policije!?

Mala Milka čokolada je najskuplja u Hrvatskoj, gdje su i najveći “čokoljupci” u regiji. U Sjevernoj Makedoniji za isti novac možete kupiti dvije te vam ostane 15 centi da ublažite cijenu Plazme, čijih 300 grama košta 2,39 eura. U Beogradu su naišli na pakovanje od 150 grama Plazme, koje je najjeftinije u regionu (1,06 eura).

Nutella je jedini od brendova koji su našli u istom pakovanju u svih pet zemalja. Cijena Nutelle od 400 grama je u cijeloj regiji oko 3,4 eura, a opet je u Makedoniji najpovoljnija, naime cijena je 2,86 eura.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Prašak Persil je stvorio najveći jaz u regiji. Dok je za 2,34 kg praška u Sloveniji potrebno 14,99 eura, u Skoplju tri kilograma Persila koštaju 6,65 eura. Za 26 centi manje možete kupiti pakovanje od 2 kilograma Persila u Srbiji.

U konačnici, košarica sedam brendova u Sloveniji je koštala 31,24 eura, a u Hrvatskoj 24,59 eura. U Srbiji i BiH vrijednost košarice je skoro jednaka, 20,16 i 20,09 eura, dok je Sjeverna Makedonija jedina ispod 20 eura (19,39 eura).

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas