Utorak, 7 svibnja, 2024

Nakon kraćeg zahlađenja: Prestanak kiše, za vikend nam se “vraća” ljeto

Preporučeno

Nakon kratkotrajnog pogoršanja vremena na Balkanu, koje je u pojedinim krajevima donijelo obilne kišne paavine, meteorolozi u regionu ponovo najavljuju sunčane dane.

U većini gradova u regionu danas je bilo pljuskova i grmljavine. Obilnije padavine u Bosni i Hercegovini zadržaće se samo tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

“I temperature zraka u narednom periodu će biti uglavnom ispod 30 stepeni Celzijusa, ne očekujemo veće vrućine”, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Damir Šantić.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice: Kišobran će vam još trebati!

U Crnoj Gori danas je pretežno oblačno vrijeme, sa mjestimičnim padavinama i grmljavinom. Nestabilno vrijeme očekuje se i u srijedu, a poslijepodne postepeno razvedravanje i prestanak padavina.

“Od četvrtka do kraja sedmice u južnim predjelima pretežno sunčano, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Na sjeveru promjenjivo uz kratkotrajnu i slabu kišu. Za vikend se očekuju duži sunčani periodi i u sjevernim predjelima”, kazao je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore Dragan Bulić.

Upravo se čita:  Zukan Helez se pohvalio fotografijom s vjenčanja svoje kćerke

Pretežno oblačno vrijeme praćeno kišom i grmljavinom danas je i u Srbiji, a nestabilno vrijeme zadržaće se i sutra. Kako je potvrdila Sanja Babić iz Republičkog
hidrometeorološkog zavoda Srbije u izjavi za AA, vedrije vrijeme u Srbiji očekuje se tek od petka i tokom vikenda, te početkom naredne sedmice. Temperature će se kretati u prosječnim vrijednostima za ovo doba godine.

Upravo se čita:  Poznate su cijene ljetovanja u Hrvatskoj, mnogi građani BiH ga neće moći priuštiti

Kiša i grmljavina pogodile su i Hrvatsku, a obilnije padavine predio Dalmacije. Od četvrtka do nedjelje očekuje se pretežno sunčano i suho vrijeme, temperature će se kretati ispod 30 stepeni Celzijusa, a nova promjena vremena očekuje se u ponedjeljak, rekla je Ankica Stojanović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Kratkotrajna promjena vremena praćena padavinama zadržaće se tek tokom jednog dana, a sunčani dani očekuju se i tokom septembra.

Ilustracija
Ilustracija

(Oslobođenje)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zeničanka pala sa prozora stana, životno ugrožena, prevezena na KCUS

Četrdesetdevetogodišnja P. E. iz Zenice pala je danas oko 10.30 sati sa prozora stana na drugom spratu, zgrade u...

Još vijesti za vas