Subota, 4 svibnja, 2024

Ovo su dijelovi Sarajeva koje trebate izbjegavati ako volite svoj automobil

Preporučeno

Sarajevo se, nažalost, može “pohvaliti stručnjacima” kojima je ukrasti automobil isto što i poštenom čovjeku otići u prodavnicu.

Broj tih “stručnjaka” raste iz dana u dan, a zahvaljujući tome u crnoj hronici skoro svakodnevno čitamo o skupocjenim vozilima koje vlasnici ostave na parkingu dok rješavaju obaveze, ne sluteći da svog motornog ljubimca neće zateći tamo gdje su ga i ostavili. Samo mali broj tih vozila bude pronađen i vraćen vlasniku, piše portal source.ba, pozivajući se na podatke iz MUP-a KS.

A sad slijedi važno upozorenje – ukoliko vozite automobil marke Volkswagen, Audi, BMW, ili pak Škodu ili Mercedes, izbjegavajte, ukoliko je to moguće, naselja Novo Sarajevo i Novi Grad jer su upravo te marke automobila, prema podacima MUP-a KS, najdraže lopovima u Sarajevu koji svoje “vještine” najviše vole demonstrirati upravo u spomenutim naseljima.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

“U vremenskom periodu januar/juni 2013. godine, na području KS otuđeno je ukupno 331 putničko vozilo, što je devet vozila ili 2,6 posto manje u odnosu na isti period 2012. godine. U istom periodu pronađeno je i vraćeno 106 vozila”, rekao je za Source.ba Irfan Nefić.

Od tog broja, MUP KS je pronašao 47 vozila, MUP RS-a devet, a ostala ministarstva unutrašnjih poslova pronašla su devet ukradenih automobila. Uz novčanu naknadu vraćeno je šest vozila, a vlasnici su pronašli 35 vozila.

Upravo se čita:  Nova teška nesreća na cestama u BiH, poginula 28-godišnja trudnica

“U Novom Sarajevu otuđeno je 95 vozila, u Novom Gradu dva vozila manje, odnosno 93, dok je u Centru i Starom Gradu otuđeno 67 automobila, a na Ilidži i u Hadžićima 63. Najmanje vozila otuđeno je u Ilijašu i Vogošći – 13”, kazao je Nefić.

Tužilaštvu KS podneseni su službeni izvještaji protiv 61 osobe, što je 23 osobe više nego u periodu prošle godine. Naš sagovornik ističe da je, kad je u pitanju krađa automobila, u 33 slučaja riječ o povratnicima, koji čine čak 54,1 posto od ukupnog broja prijavljenih.

Dakle, ukoliko vozite neki od skupocjenih automobila koji su u vrhu liste želja lopova, potrudite se da izbjegavate naselja u blizini entitetske linije jer je poznato da su ti dijelovi grada najkritičniji zbog toga što bijeg u drugi entitet znači veću sigurnost i vjerovatnost da lopovi neće biti uhvaćeni.

Upravo se čita:  Nova teška nesreća na cestama u BiH, poginula 28-godišnja trudnica

Osim toga, nije isključeno da ukoliko vozilo ili njegovi dijelovi budu pronađeni na nekom otpadu, vi nećete saznati za to, kao što je bio slučaj u Grudama gdje je FUP još 2007. na autootpadu Mate Šimića pronašao 87 vozila, cijelih ili u dijelovima, a vlasnici nikad nisu obaviješteni o tome, čak štaviše, sud u Širokom Brijegu presudio je da ostaci pronađenih vozila budu vraćeni na Šimićev autootpad.

20130823-auto-otpad

(Source.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas