Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dodik “zapjenio” zbog Zvizdićeve izjave: O imovini mogu da razgovaraju samo RS i FBiH

Preporučeno

Predsjednik RS-a Milorad Dodik koristi svaku priliku da ponovi “mantru” o tome kako državna imovina treba pripasti entitetima. Za posljednju reakciju povod mu je gostovanja predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizvića na FTV-u, gdje je, između ostalog govorio i o ovom pitanju.

Tom prilikom Zvizdić je spomenuo kako bi OHR-ova radna grupa trebala, prilikom izrade teksta zakona o državnoj imovini imati na umu činjenicu da su sve države nastale raspadom bivše SFRJ postale titulari državne imovine na svojoj teritoriji, kao i o presudama Ustavnog suda BiH u vezi sa ovim pitanjem. Prema Zvizdićevim riječima, samo država može biti vlasnik imovine, koju može ustupiti, u sličaju potrebe, nižim nivoima vlasti na upotrebu.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Osim što negira odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom, Dodik negira i onu koja se odnosi na termin “zajedničke institucije”, a koji je proglašen neustavnim.

– O imovini neće odlučivati nijedna zajednička institucija na nivou BiH, pa tako ni Parlamentarna skupština, što znači da se o tome neće pitati ni Denis Zvizdić.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

O imovini mogu da razgovaraju samo Republika Srpska i Federacija BiH jer su one vlasnici imovine, kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Ne smatram spornim da eventualno Republika Srpska i Federacija dogovore da daju na korištenje imovinu koja je potrebna za rad zajedničkih institucija BiH, objavio je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas