Utorak, 21 svibnja, 2024

Popisivači i instuktori će novac dobiti tek u martu iduće godine?!

Preporučeno

Kako DEPO Portal saznaje iz svojih dobro obaviještenih izvora, popisivači i instruktori će svoje honorare dobiti tek u martu iduće godine, kada će započeti njihova isplata.

Ilustracija
Ilustracija

Kako DEPO Portal saznaje iz svojih dobro obaviještenih izvora, popisivači i instruktori će svoje honorare dobiti tek u martu iduće godine, kada će započeti njihova isplata. Za sada nije precizirano ni da li se radi o početku ili kraju navedenog mjeseca, ali je izvjesno da će se prvi novci početi dijeliti tek 60 dana nakon zvaničnih rezultata oktobarskog popisa.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Priča o nenamjenskom utrošku novca namijenjenog za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini pratila je ovaj projekat tokom priprema, kao i tokom same realizacije, ali se popisivanje bh. stanovnika ipak nekako odradilo do kraja.

Potom su u javnost počele da cure informacije o raskoraku u zaradama instruktora i popisivača, gdje su jedni zaradili znatno manje od prvobitnih najava, a drugi i po nekoliko stotina maraka više od početnih iznosa, zahvaljujući velikom broju domaćinstava koja su im dodijeljena.

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH se obrušila na FERK jer nije odobrio blok tarife i poskupljenje struje

Također, još uvijek nije sigurno ni da li će se tada isplatiti kompletni novčani iznosi koje su zaradili popisivači i instruktori, s obzirom da će se honorari isplaćivati iz dva izvora – veći dio iz namjenskog granta Evropske unije, a manji dio iz sredstava Federalnog zavoda za statistiku.

A znajući kako ‘nestaje’ državni novac, isplata popisivačkih honorara mogla bi potrajati u nedogled!

Upravo se čita:  Usvojene su izmjene zakona o kontroli cijena: Šta one donose?

(Depo)

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas