Srijeda, 1 svibnja, 2024

Mještani u strahu: Samo stotinjak metara od prvih kuća otvorila se rupa duboka desetak metara (Foto)

Preporučeno

Stotinjak metara od kuća u naselju Velići kraj Knina ovog vikenda se otvorio ponor. Rupa promjera 2,5 sa 1,5 metara i dubine desetak metara se otvorila nasred šumske staze.

Foto: 24sata
Foto: 24sata

– Srećom, nikoga nije bilo u blizini dok se to događalo. Ispod čitave šume su tuneli i jame rudarskih kopova, iz kojih se do 70-ih godina vadila tzv. bjeljuga, materijal za proizvodnju gipsa i vapna. Sjećam se da smo kao djeca gledali kako su čitave kompozicije vagona radnici gurali u te tunele i vukli ih vani natovarene tom bjeljugom. Nije bilo kiše ni nekakvih potresa. Rupa se u petak otvorila sama od sebe, što znači da se zemlja u svakom trenu na svakom mjestu može urušiti i progutati prolaznika – ispričala nam je Zdenka Slugan (63), umirovljenica čija je kuća najbliža otvorenoj provaliji.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

– Nitko ne zna koliki su ti podzemni kopovi ni kuda se sve protežu. Ne osjećamo se sigurno i željeli bi da se netko ozbiljno pozabavi ovim problemom, da se istraže razmjeri i lokacije kopova i da se na neki način saniraju – rekao nam je Zdenkin susjed Danijel.

Mještani su odmah obavijestili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje na telefon 112, a oni su izvijestili Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Knina o urušavanju zemlje i stvaranju rupe u Velićima. Na teren su izašli policija, vatrogasci i komunalno redarstvo Grada Knina. U šumi su osim ove nove, odmah uočili i mnoštvo rupa koje su ranije nastale, a koje su u međuvremenu zatrpane zemljom, a neke i smećem.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

– Za sada smo mogli samo upozoriti građane da se ne kreću opasnim područjem i postaviti trake i ogradu oko nastale rupe. Već sljedeći tjedan sazvat ćemo sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje, na kojem ćemo pokušati pronaći kvalitetno rješenje, kako bi stanovništvo i izletnici bili sigurni. Priča ima svakakvih, ali mislim da će biti nužno proučiti dostupnu dokumentaciju o tim rudnicima i da će tek geolozi moći reći kolike su opasnosti i što se može poduzeti – rekao nam je Nikola Blažević, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje i kninski dogradonačelnik.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

S obzirom da opasno područje djeca i ostali građani koriste kao prečicu prolaska iz Velića prema naselju Marići i prema kninskoj Tomislavovoj ulici, Blažević poziva na poseban oprez i na korištenje dužih, ali sigurnijih puteva.

(24sata.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas